Tort kawowo-śmietankowy

Lekki, nieprzesłodzony torcik o smaku kawowo-śmietankowym. Ten akurat był na imieniny, ale jest tak pyszny, że pasuje na każdą okazję, a nawet i jako deser bez okazji. Zniknął w mgnieniu oka.
Pamiętam, że jako dziecko lubiłam zapach kawy i wszystkie kawowe czekolady, desery i cukierki (wow, to wtedy był szał!). Teraz mój Niejadek wylizuje z talerza okruszki po kawie przygotowanej przez Smakosza. Patrząc na to pomyślałam o kawowym kremie, może taki zje. Do przygotowania kremu, zamiast prawdziwej kawy, użyłam kawy zbożowej. I faktycznie, Niejadek sprzątnął wszystko w kilka chwil i nawet talerzyk wylizał. Lepszej rekomendacji nie trzeba ;)


Tort kawowo-śmietankowy
Składniki:
Biszkopt:
1)      3 jajka
2)      100 g mąki pszennej
3)      100 g cukru
4)      15 g masła
5)      szczypta soli
6)      pół łyżeczki proszku do pieczenia
Krem kawowy:
1)      200 g serka mascarpone
2)      200 g śmietanki 30 lub 36 %
3)      3 łyżki kawy zbożowej
4)      łyżka gorącej wody
5)      2 łyżki cukru pudru
6)      3-4 łyżki wiórek czekoladowych
Krem śmietankowy:
1)      400 g serka mascarpone
2)      350 g śmietanki 30 lub 36%
3)      1-2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
1)      200 ml wody
2)      sok z połowy cytryny
3)      konfitura z owoców leśnych
4)      świeże borówki i listki mięty do dekoracji
5)      50 g czekolady gorzkiej
6)      50 g śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
1.    Biszkopt:
1)  Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko.
2)   Jajka ubijamy ze szczyptą soli i z cukrem na puszystą masę aż będzie jasna (około 10 minut).
3)  Do masy jajecznej dodajemy partiami mąkę oraz roztopione i wystudzone masło i delikatnie mieszamy (możemy też miksować na najniższych obrotach tylko do połączenia składników).
4) Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka).
2.   Krem kawowy
1)    3 łyżki kawy rozpuszczamy w łyżce gorącej wody.
2)  W wysokim naczyniu umieszczamy serek mascarpone, śmietankę i cukier i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną kawę. Gdy krem będzie już gotowy dodajemy wiórki czekoladowe i mieszamy.
3.  Krem śmietankowy:
1)  Do wysokiego naczynia przekładamy śmietankę, mascarpone i cukier puder i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu.
4.    Do nasączenia:
1)    Mieszamy 200 ml wody z sokiem z cytryny.
5.    Składanie tortu
1)  Biszkopt przecinamy w poprzek na 3 blaty. Pierwszy blat układamy w tortownicy lub w rancie i delikatnie nasączamy wodą z cytryną i smarujemy konfiturą, ale tak aby pozostał odstęp około 1 cm od krawędzi tortu. Następnie wykładamy krem kawowy i przykrywamy kolejnym blatem. Powtarzamy czynności, czyli nasączamy biszkopt i smarujemy go konfiturą, po czym wykładamy krem śmietankowy (zostawiamy trochę kremy do dekoracji tortu). Następnie układamy ostatni blat, który nasączamy i smarujemy kremem śmietankowym. Tak przygotowany tort wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Następnie, gdy tort już będzie schłodzony delikatnie smarujemy jego boki, tak aby przez warstwę kremu delikatnie prześwitywały blaty ciasta.
6.    Czekoladowy drip:
1)   W garnuszku podgrzewamy śmietankę (nie zagotowujemy), dodajemy do niej połamaną czekoladę i mieszamy aż czekolada się rozpuści. Następnie odstawiamy żeby lekko przestygła.
2)    Ostudzony drip wylewamy na mocno schłodzony tort i dekorujemy borówkami.

Smacznego!











Komentarze