Czekam na wiosnę i na słońce, a tymczasem za oknem widzę szare chmury, a to znaczy, że to najlepsza pora na coś słodkiego :D I dlatego dzisiaj mam dla Was słodkie ciasto na bazie płatków owsianych. Nie ma w nim cukru, ale za to są słodkie borówki, serek i miód, a to znaczy tylko jedno - możemy wcinać bezkarnie i bez wyrzutów sumienia :D nawet mój Smakosz, który nie przepada za tak zwanymi "fit podróbkami słodyczy", stwierdził, że pyszne i trzeba powtórzyć :) więc powtórzymy!
Zapraszam Was do próbowania, a jeśli się spodobało, dajcie znać :)
Tarta owsiana z borówkami i serkiem
Składniki:
Spód:
1) 120 g płatków owsianych pełnoziarnistych
2) 4 łyżki syropu klonowego
3) 60 g masła
4) 1 jajko
Nadzienie:
1) 200 g borówek
2) 1 jajko
3) serek śmietankowy (135 g)
4) 4 łyżki śmietany 18%
5) 3 łyżki płynnego miodu
Kruszonka:
1) 6 łyżek płatków owsianych pełnoziarnistych
2) 2 łyżki miodu
3) 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy spód tarty:
1) W garnuszku umieszczamy masło i syrop klonowy i podgrzewamy na wolnym ogniu aż masło się rozpuści. Następnie dodajemy płatki owsiane pełnoziarniste i mieszamy aż wszystkie płatki będą oblepione masą maślaną.
2) Żółtko oddzielamy od białka. Z białka ubijamy pianę.
3) Do płatków owsianych dodajemy żółtko i mieszamy. Na koniec dodajemy pianę i delikatnie mieszamy.
4) Tak przygotowane ciasto wykładamy na spód formy (moja miała 22x22 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 10-15 minut aż spód się zrumieni.
2. Nadzienie:
1) Do miseczki przekładamy serek, śmietanę, miód i jajko i wszystko mieszamy.
3. Owsiana kruszonka:
1) W garnuszku umieszczamy masło i miód i podgrzewamy aż masło się rozpuści. Następnie dodajemy płatki owsiane i wszystko mieszamy.
4. Na podpieczony spód tarty wykładamy borówki, zalewamy masą serowo-śmietanową i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut, żeby wierzch tarty delikatnie się ściął. Na koniec wierzch posypujemy przygotowaną owsianą kruszonką i pieczemy jeszcze około 10 minut aż płatki owsiane się zrumienią.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz