Tort cytrynowo-borówkowy
Składniki:
Biszkopt:
1) 3 jajka
2) 100 g cukru
3) 90 g mąki pszennej
4) 30 g mąki ziemniaczanej
Krem borówkowy
1) 250 g mascarpone
2) 200 g śmietany 36%
3) ok. 180 g konfitury z borówek
4) 60 g masła
5) 1 jajko
6) 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Lemon curd
1) 4 cytryny
2) 4 jajka
3) 140 g masła
4) 220 g cukru
5) 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
Krem cytrynowy
1) 250 g mascarpone
2) 200 g śmietany 36%
3) połowa przygotowanego lemon curd
Drip czekoladowy
1) 50 g czekolady gorzkiej
2) 50 ml śmietanki 30%
3) 1-2 łyżki oleju (opcjonalnie)
Krem do obłożenia:
1) 200 g masła
2) szklanka mleka w proszku
3) 8 g cukru waniliowego
4) 65 ml mleka
5) 1/3 szkl cukru
Dodatkowo:
1) konfitura z owoców leśnych
2) borówki do dekoracji
3) gałązki świeżego tymianku
4) 200 ml przegotowanej wody
5) sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy biszkopt:
1) Żółtka oddzielamy od białek, mąkę przesiewamy.
2) Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę (około 15 minut). W trakcie ubijania, gdy białka będą już trochę ubite dodajemy cukier i miksujemy dalej. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy na najwolniejszych obrotach do połączenia składników. Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie łączymy ją z pianą (można również miksować na najwolniejszych obrotach, ale tylko do połączenia składników).
3) Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 16-18 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika, upuszczamy na podłogę z wysokości około 40 cm i odstawiamy do ostudzenia.
2. Przygotowujemy lemon curd:
1) Cytryny myjemy i sparzamy gorącą wodą. Następnie ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach i wyciskamy sok z cytryny.
2) Do garnuszka przelewamy sok z cytryny, dodajemy startą skórkę, roztrzepane jajka oraz cukier i masło i wszystko gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut aż masa stanie się gęsta. W trakcie gotowania często mieszamy, żeby nie przypaliło się. Jeśli masa będzie zbyt rzadka opcjonalnie można dodać 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrobionej w 1-2 łyżkach zimnej wody i chwilę podgrzewamy. Masę przekładamy do miseczki do ostudzenia i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
3. Przygotowujemy krem cytrynowy:
W wysokim naczyniu umieszczamy mascarpone i śmietanę i miksujemy na gładki krem, pod koniec ubijania dodajemy połowę przygotowanego lemon curd i miksujemy tylko do połączenia składników.
4. Przygotowujemy krem borówkowy:
1) Jeżeli konfitura zawiera całe owoce, wówczas miksujemy ją blenderem na gładką masę.
2) W garnuszku umieszczamy zmiksowaną konfiturę, roztrzepane jajko oraz masło i podgrzewamy na wolnym ogniu około 15 minut, aż masa stanie się gęsta. W czasie podgrzewania często mieszamy. W razie potrzeby, jeżeli masa będzie zbyt rzadka, możemy dodać 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrobionej w 1-2 łyżkach zimnej wody i chwilę podgrzewamy. Odstawiamy do ostudzenia i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
3) Do wysokiego naczynia przekładamy mascarpone i śmietankę i miksujemy na puszysty krem. Następnie dodajemy masę z konfitury borówkowej i miksujemy do połączenia składników.
5. Przygotowujemy nasączenie: mieszamy 200 ml wody z sokiem z połowy cytryny.
6. Składamy tort:
1) Biszkopt kroimy w poprzek na trzy blaty.
2) Na paterze/podkładzie układamy jeden blat, nasączamy wodą z cytryną, układamy połowę lemon curd, na to krem cytrynowy. Następnie układamy kolejny blat biszkoptu, nasączamy go, smarujemy konfiturą z owoców leśnych, układamy krem borówkowy i kładziemy ostatni blat biszkoptu, który również nasączamy.
7. Przygotowujemy krem do obłożenia tortu:
1) Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym i odstawiamy do ostudzenia.
2) Masło miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy do niego ostudzone mleko i mleko w proszku i miksujemy na puszystą masę, aż nie będą wyczuwalne grudki mleka w proszku. Na koniec miksowania zmniejszamy obroty miksera i kilka minut miksujemy na najniższych obrotach.
8. Przygotowujemy drip czekoladowy
W garnuszku podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej czekoladę. Opcjonalnie, jeżeli polewa będzie zbyt rzadka możemy dodać 1-2 łyżki oleju.
9. Dekorujemy tort: wierzch i boki tortu smarujemy kremem z mlekiem w proszku i wstawiamy do schłodzenia do lodówki. Na schłodzony tort wylewamy czekoladę, wierzch dekorujemy borówkami i gałązkami świeżego tymianku.
Komentarze
Prześlij komentarz