Tort cytrynowo-borówkowy

Lekki, orzeźwiający torcik idealny na letnie dni. Skrywają się w nim słodko-kwaśny krem cytrynowy i słodki krem borówkowy, a do tego lemon curd i konfitura z owoców leśnych. Genialne połączenie smaków w sam raz na lato. Jego przygotowanie wymaga trochę pracy, ale zaręczam Wam, że dla tego efektu naprawdę warto. W trakcie robienia tego tortu razem ze Smakoszem wyjadaliśmy łyżkami kremy, aż się zastanawiałam, czy przypadkiem nie będę musiała przygotować kolejnej porcji ;)


Tort cytrynowo-borówkowy

Składniki:

Biszkopt:

1)      3 jajka

2)      100 g cukru

3)      90 g mąki pszennej

4)      30 g mąki ziemniaczanej

Krem borówkowy

1)      250 g mascarpone

2)      200 g śmietany 36%

3)      ok. 180 g konfitury z borówek

4)      60 g masła

5)      1 jajko

6)      1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Lemon curd

1)      4 cytryny

2)      4 jajka

3)      140 g masła

4)      220 g cukru

5)      1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)

Krem cytrynowy

1)      250 g mascarpone

2)      200 g śmietany 36%

3)      połowa przygotowanego lemon curd

Drip czekoladowy

1)      50 g czekolady gorzkiej

2)      50 ml śmietanki 30%

3)      1-2 łyżki oleju (opcjonalnie)

Krem do obłożenia:

1)      200 g masła

2)      szklanka mleka w proszku

3)      8 g cukru waniliowego

4)      65 ml mleka

5)      1/3 szkl cukru

Dodatkowo:

1)      konfitura z owoców leśnych

2)      borówki do dekoracji

3)      gałązki świeżego tymianku

4)      200 ml przegotowanej wody

5)      sok z połowy cytryny

 

Sposób przygotowania:

1.  Przygotowujemy biszkopt:

    1)   Żółtka oddzielamy od białek, mąkę przesiewamy.

   2)   Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę (około 15 minut). W trakcie ubijania, gdy białka będą już trochę ubite dodajemy cukier i miksujemy dalej. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy na najwolniejszych obrotach do połączenia składników. Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie łączymy ją z pianą (można również miksować na najwolniejszych obrotach, ale tylko do połączenia składników).

  3) Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 16-18 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika, upuszczamy na podłogę z wysokości około 40 cm i odstawiamy do ostudzenia.

2.    Przygotowujemy lemon curd:

    1)  Cytryny myjemy i sparzamy gorącą wodą. Następnie ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach i wyciskamy sok z cytryny.

     2)  Do garnuszka przelewamy sok z cytryny, dodajemy startą skórkę, roztrzepane jajka oraz cukier i masło i wszystko gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut aż masa stanie się gęsta. W trakcie gotowania często mieszamy, żeby nie przypaliło się. Jeśli masa będzie zbyt rzadka opcjonalnie można dodać 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrobionej w 1-2 łyżkach zimnej wody i chwilę podgrzewamy. Masę przekładamy do miseczki do ostudzenia i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

3.    Przygotowujemy krem cytrynowy:

W wysokim naczyniu umieszczamy mascarpone i śmietanę i miksujemy na gładki krem, pod koniec ubijania dodajemy połowę przygotowanego lemon curd i miksujemy tylko do połączenia składników.

4.    Przygotowujemy krem borówkowy:

    1)   Jeżeli konfitura zawiera całe owoce, wówczas miksujemy ją blenderem na gładką masę.

   2)  W garnuszku umieszczamy zmiksowaną konfiturę, roztrzepane jajko oraz masło i podgrzewamy na wolnym ogniu około 15 minut, aż masa stanie się gęsta. W czasie podgrzewania często mieszamy. W razie potrzeby, jeżeli masa będzie zbyt rzadka, możemy dodać 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrobionej w 1-2 łyżkach zimnej wody i chwilę podgrzewamy. Odstawiamy do ostudzenia i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

   3)  Do wysokiego naczynia przekładamy mascarpone i śmietankę i miksujemy na puszysty krem. Następnie dodajemy masę z konfitury borówkowej i miksujemy do połączenia składników.

5.  Przygotowujemy nasączenie: mieszamy 200 ml wody z sokiem z połowy cytryny.

6. Składamy tort:

    1)    Biszkopt kroimy w poprzek na trzy blaty.

   2)  Na paterze/podkładzie układamy jeden blat, nasączamy wodą z cytryną, układamy połowę lemon curd, na to krem cytrynowy. Następnie układamy kolejny blat biszkoptu, nasączamy go, smarujemy konfiturą z owoców leśnych, układamy krem borówkowy i kładziemy ostatni blat biszkoptu, który również nasączamy.

7.   Przygotowujemy krem do obłożenia tortu:

   1)   Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym i odstawiamy do ostudzenia.

   2)   Masło miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy do niego ostudzone mleko i mleko w proszku i miksujemy na puszystą masę, aż nie będą wyczuwalne grudki mleka w proszku. Na koniec miksowania zmniejszamy obroty miksera i kilka minut miksujemy na najniższych obrotach.

8.    Przygotowujemy drip czekoladowy

W garnuszku podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej czekoladę. Opcjonalnie, jeżeli polewa będzie zbyt rzadka możemy dodać 1-2 łyżki oleju.

9. Dekorujemy tort: wierzch i boki tortu smarujemy kremem z mlekiem w proszku i wstawiamy do schłodzenia do lodówki. Na schłodzony tort wylewamy czekoladę, wierzch dekorujemy borówkami i gałązkami świeżego tymianku.

 *szklanka – 250 ml

 Smacznego!





Komentarze