Babka czekoladowa

Wprawdzie majówka zbliża się wielkimi krokami i wypadałoby raczej myśleć już o grillu, to ja jednak jeszcze w świątecznym nastroju zaprezentuję Wam naszą wielkanocną babkę. Kocham czekoladę, a co za tym idzie moje wypieki często mają w sobie coś z czekolady. I właśnie dlatego na Święta pojawiła się mocno czekoladowa babka z równie mocno czekoladową polewą i czekoladową dekoracją (która niestety, dzięki buszującemu w kuchni synkowi, nie zdążyła pojawić się wraz z babką na stole; pochłonął wszystkie czekoladowe kulki i rozprawił się z polewą...cóż, rodzice nie dopilnowali ;) ... ale swoją drogą rekomendacja syna jest!




Babka czekoladowa


Składniki:
1)      110 g masła + trochę masła do wysmarowania formy
2)      20 g kakao + trochę do oprószenia formy
3)      100 g czekolady gorzkiej
4)      175 g cukru pudru
5)      2 jajka
6)      2 łyżeczki ekstraktu z cytryny
7)      160 g mąki pszennej
8)      szczypta soli
9)      łyżeczka sody
10)   łyżeczka proszku do pieczenia
11)   60 ml śmietany
12)   50 g suszonej miechunki
13)   50 g suszonej żurawiny

Do dekoracji:
1)      płatki kokosowe
2)      kilka czekoladowych kuleczek
3)      70 g gorzkiej czekolady
4)      250 g śmietany 30 lub 36 %

Sposób przygotowania:
1. W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy do niego połamane kawałki czekolady i mieszamy aż się rozpuszczą. Następnie dodajemy kakao, sodę i proszek do pieczenia i śmietanę i wszystko mieszamy. 
2. Jajka ubijamy z cukrem, szczyptą soli i ekstraktem z cytryny na puszystą masę. Następnie dodajemy czekoladową masę i mąkę i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy suszone owoce miechunki i żurawiny.
3. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej kakao i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 50-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika babkę studzimy w formie do pieczenia, a po około 30 minutach delikatnie wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
4. Przygotowujemy polewę: w garnuszku podgrzewamy  śmietankę, ale tak żeby się nie zagotowała, a następnie dodajemy do niej połamaną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. 
5. Na wystudzoną babkę wylewamy polewę i układamy na niej dekoracje np. płatki kokosowe, skórkę pomarańczową, czekoladowe kulki itp.

Smacznego!






Komentarze