Brownie z kokosową pierzynką

Ja po prostu kocham brownie. Uwielbiam ten czekoladowy smak i tą wspaniałą, wilgotną konsystencję ciasta. A początki wcale nie były łatwe, bo moim pierwszym brownie można było rzucać o ścianę, takie twarde było...no bo kto piecze brownie do suchego patyczka? ...no kto?? znajdzie się taki? Ale, żeby nie było - potem  było już tylko lepiej :D
A oto moje nowe odkrycie, czyli połączenie intensywnie czekoladowego brownie z delikatną kokosową warstwą. Przygotowanie tego ciasta zajmuje naprawdę kilka chwil i nie wymaga wielu składników, i takie właśnie wypieki lubię najbardziej.





Składniki:

Brownie:
1)      400 g nutelli
2)      2 jajka
3)      1 żółtko
4)      75 g mąki pszennej
5)      łyżeczka proszku do pieczenia

Warstwa kokosowa
1)      1 białko
2)      130 g cukru
3)      150 wiórków kokosowych
4)      60 ml śmietany 30%
5)      10 g mąki ziemniaczanej

Polewa czekoladowa
1)      100 g czekolady mlecznej
2)      50 ml śmietany 30 %
      

Sposób przygotowania:
1.       Przesiewamy do miski mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia oraz 2 jajka i żółtko i miksujemy. Następnie dodajemy nutellę i miksujemy do połączenia składników. Tak przygotowaną masę czekoladową przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy około 10 minut (piekarnik najlepiej ustawić na grzanie góra dół, tak aby wierzch trochę się ściął).
2.       W międzyczasie przygotowujemy warstwę kokosową. Z białka ubijamy sztywną pianę. Powoli dodajemy do niej cukier i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, wiórki kokosowe i śmietanę i mieszamy do połączenia składników.
3.      Po 10 minutach pieczenia wyjmujemy brownie i na wierzchu delikatnie układamy kokosową warstwę i wstawiamy do piekarnika na 15 minut (ja ustawiłam piekarnik na pieczenie od dołu, a ostatnie 5 minut – góra – dół).
4.       Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową: śmietankę podgrzewamy i dodajemy do niej kawałki czekolady i mieszamy aż się rozpuszczą. Polewę wylewamy na wierzch wystudzonego ciasta.

Smacznego!








Komentarze