Ja po prostu kocham brownie. Uwielbiam ten czekoladowy smak i tą wspaniałą, wilgotną konsystencję ciasta. A początki wcale nie były łatwe, bo moim pierwszym brownie można było rzucać o ścianę, takie twarde było...no bo kto piecze brownie do suchego patyczka? ...no kto?? znajdzie się taki? Ale, żeby nie było - potem było już tylko lepiej :D
A oto moje nowe odkrycie, czyli połączenie intensywnie czekoladowego brownie z delikatną kokosową warstwą. Przygotowanie tego ciasta zajmuje naprawdę kilka chwil i nie wymaga wielu składników, i takie właśnie wypieki lubię najbardziej.
Składniki:
Brownie:
1)
400 g nutelli
2)
2 jajka
3)
1 żółtko
4)
75 g mąki pszennej
5)
łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa kokosowa
1)
1 białko
2)
130 g cukru
3)
150 wiórków kokosowych
4)
60 ml śmietany 30%
5)
10 g mąki ziemniaczanej
Polewa czekoladowa
1)
100 g czekolady mlecznej
2)
50 ml śmietany 30 %
Sposób przygotowania:
1.
Przesiewamy do miski mąkę, dodajemy do niej
proszek do pieczenia oraz 2 jajka i żółtko i miksujemy. Następnie dodajemy nutellę
i miksujemy do połączenia składników. Tak przygotowaną masę czekoladową
przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy około 10 minut (piekarnik
najlepiej ustawić na grzanie góra dół, tak aby wierzch trochę się ściął).
2.
W międzyczasie przygotowujemy warstwę kokosową.
Z białka ubijamy sztywną pianę. Powoli dodajemy do niej cukier i miksujemy.
Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, wiórki kokosowe i śmietanę i mieszamy do
połączenia składników.
3. Po 10 minutach pieczenia wyjmujemy brownie i na
wierzchu delikatnie układamy kokosową warstwę i wstawiamy do piekarnika na 15
minut (ja ustawiłam piekarnik na pieczenie od dołu, a ostatnie 5 minut – góra –
dół).
Komentarze
Prześlij komentarz