Moi "biesiadnicy" (bo przecież u nas zwyczajny obiad trwa tyle co niezła biesiada, tyle, że w towarzystwie wierszyków albo czytanek, a nie przyśpiewek) lubią kaszę gryczaną, więc często pojawia się ona na naszym stole. Problem w tym, że zwykle za dużo się jej ugotuje i wtedy trzeba sprytnie ją wykorzystać. U nas oczywiście placki, ale ile można jeść placki?! Zatem powstały pierogi z farszem z kaszy gryczanej, ale żeby nie był suchy dodałam fety. Mało, czegoś brakowało. W domu zawsze mam suszone pomidory i oliwki (absolutny must have naszej kuchni, bo za oliwki nasze dzieci nawet posprzątają ;). No to dodałam moje ulubione suszone pomidory i wyszła rewelacja! Zwykłe pierogi nabrały niezwykłego aromatu i wspaniałego smaku.
Młody oczywiście miał wspaniałą zabawę przy lepieniu tychże pierogów, a mamusia po wszystkim niezły aerobik w kuchni, ale i tak warto było :D
Szczerze polecam takie pierożki.
Pierogi z kaszą gryczaną, fetą i suszonymi pomidorami
Składniki:
Ciasto na pierogi:
1)
500 g mąki pszennej
2)
250-300 ml gorącej wody
3)
80 g masła
4)
łyżeczka soli
Farsz:
1)
200 g ugotowanej kaszy gryczanej
2)
10 szt suszonych pomidorów
3)
200 g sera feta
4)
pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy farsz do pierogów: Kaszę gryczaną
miksujemy blenderem, fetę rozdrabniamy widelcem, a suszone pomidory kroimy w
kostkę i wszystkie składniki łączymy w misce. Doprawiamy pieprzem.
2. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy.
Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kółka. Na każdym kółku układamy
łyżeczką trochę farszu i lepimy pierogi.
3. Pierogi wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i
gotujemy około 2 minut, a następnie wyjmujemy łyżką cedzakową. Pierogi możemy
podawać np. z podsmażoną cebulką.
Komentarze
Prześlij komentarz