Pierogi z kaszą gryczaną, fetą i suszonymi pomidorami

Moi "biesiadnicy" (bo przecież u nas zwyczajny obiad trwa tyle co niezła biesiada, tyle, że w towarzystwie wierszyków albo czytanek, a nie przyśpiewek) lubią kaszę gryczaną, więc często pojawia się ona na naszym stole. Problem w tym, że zwykle za dużo się jej ugotuje i wtedy trzeba sprytnie ją wykorzystać. U nas oczywiście placki, ale ile można jeść placki?! Zatem powstały pierogi z farszem z kaszy gryczanej, ale żeby nie był suchy dodałam fety. Mało, czegoś brakowało. W domu zawsze mam suszone pomidory i oliwki (absolutny must have naszej kuchni, bo za oliwki nasze dzieci nawet posprzątają ;). No to dodałam moje ulubione suszone pomidory i wyszła rewelacja! Zwykłe pierogi nabrały niezwykłego aromatu i wspaniałego smaku. 
Młody oczywiście miał wspaniałą zabawę przy lepieniu tychże pierogów, a mamusia po wszystkim niezły aerobik w kuchni, ale i tak warto było :D
Szczerze polecam takie pierożki.



Pierogi z kaszą gryczaną, fetą i suszonymi pomidorami

Składniki:
Ciasto na pierogi:
1)      500 g mąki pszennej
2)      250-300 ml gorącej wody
3)      80 g masła
4)      łyżeczka soli
Farsz:
1)      200 g ugotowanej kaszy gryczanej
2)      10 szt suszonych pomidorów
3)      200 g sera feta
4)      pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy farsz do pierogów: Kaszę gryczaną miksujemy blenderem, fetę rozdrabniamy widelcem, a suszone pomidory kroimy w kostkę i wszystkie składniki łączymy w misce. Doprawiamy pieprzem.
2.   Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kółka. Na każdym kółku układamy łyżeczką trochę farszu i lepimy pierogi.
3.   Pierogi wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy około 2 minut, a następnie wyjmujemy łyżką cedzakową. Pierogi możemy podawać np. z podsmażoną cebulką.




Komentarze