U nas kolejna wersja placków. To "placki przemytniki", bo przecież to chyba jedyna forma podania mojemu dziecku jajka i twarogu. Takie przepisy lubię, bo smakują rewelacyjnie, a wystarczy kilka składników i kilka chwil. Lekkie i delikatne, idealnie nadają się na leniwe śniadanie w ogródku, na plac zabaw albo na kolację.
Placki serowe z wiśniami
Składniki:
1)
250 g twarogu półtłustego
2)
3 łyżki mąki pszennej
3)
3 jajka
4)
cukier waniliowy (10g)
5)
łyżka miodu
6)
łyżeczka proszku do pieczenia
7)
¾ szkl wiśni z kompotu
8)
olej do smażenia
9)
cukier puder (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Twaróg wkładamy do miski i rozdrabniamy
widelcem, a następnie dodajemy do niego 3 żółtka, cukier waniliowy, miód oraz 3
łyżki mąki i proszek do pieczenia i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy wiśnie i delikatnie mieszamy.
2. Z białek ubijamy pianę. Do serowej masy dodajemy
najpierw odrobinę piany, żeby ciasto stało się luźniejsze, a następnie dodajemy
pozostałą cześć i delikatnie mieszamy.
3. Na patelni wysmarowanej olejem formujemy łyżką
placki i smażymy z obu stron aż będą rumiane. Placki przekładamy na drugą
stronę dopiero gdy spód będzie już usmażony.
4. Opcjonalnie placki możemy posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz