Placki serowe z wiśniami

U nas kolejna wersja placków. To "placki przemytniki", bo przecież to chyba jedyna forma podania mojemu dziecku jajka i twarogu. Takie przepisy lubię, bo smakują rewelacyjnie, a wystarczy kilka składników i kilka chwil. Lekkie i delikatne, idealnie nadają się na leniwe śniadanie w ogródku, na plac zabaw albo na kolację. 


           Placki serowe z wiśniami

Składniki:
1)      250 g twarogu półtłustego
2)      3 łyżki mąki pszennej
3)      3 jajka
4)      cukier waniliowy (10g)
5)      łyżka miodu
6)      łyżeczka proszku do pieczenia
7)      ¾ szkl wiśni z kompotu
8)      olej do smażenia
9)      cukier puder (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
1.    Twaróg wkładamy do miski i rozdrabniamy widelcem, a następnie dodajemy do niego 3 żółtka, cukier waniliowy, miód oraz 3 łyżki mąki i proszek do pieczenia i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy wiśnie i delikatnie mieszamy.
2.    Z białek ubijamy pianę. Do serowej masy dodajemy najpierw odrobinę piany, żeby ciasto stało się luźniejsze, a następnie dodajemy pozostałą cześć i delikatnie mieszamy.
3.    Na patelni wysmarowanej olejem formujemy łyżką placki i smażymy z obu stron aż będą rumiane. Placki przekładamy na drugą stronę dopiero gdy spód będzie już usmażony.
4.    Opcjonalnie placki możemy posypać cukrem pudrem.





Komentarze