Jaglane brownie

Legendy głoszą, że można faceta przekonać do brownie w wersji fit. No to zrobiłam jaglane brownie, intensywnie czekoladowe, słodzone miodem i daktylami, nawet polewę zrobiłam. Jednym słowem - zdrowe i wartościowe. Zjadł. Z kolei Maluchy zdziwione, że ciasto na kolację, ale nie protestowały, tylko zabrały się do testowania. I test uznaję za udany, bo zjedli, aż im się uszy trzęsły :D
Czasem można kaszę przygotować i w taki sposób :)


Jaglane brownie
Składniki:
Ciasto:
1)      100 g kaszy jaglanej
2)      2 szkl. wody (do gotowania kaszy)
3)      3-4 łyżki miodu
4)      50 g daktyli
5)      3 łyżki oleju
6)      1/2 szkl. kakao
7)      1/2 szkl. mleka
8)      1  łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa
1)      60 g masła
2)      2 łyżki miodu
3)      2 czubate łyżki kakao
4)      2 łyżki mleka

Do dekoracji np. płatki kokosowe, migdałowe albo posiekane orzechy

Sposób przygotowania:
1.  Kaszę jaglaną przelewamy kilka razy wodą. W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody, dodajemy daktyle i wsypujemy kaszę. Gotujemy na wolnym ogniu aż kasza wchłonie wodę (ok. 15 minut).
2.   Do ugotowanej kaszy dodajemy pozostałe składniki i wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy (u mnie tortownica o śr. 20 cm).
3.   Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 45 minut.
4.    Przygotowujemy polewę: w garnuszku roztapiamy masło, dodajemy miód i mleko i mieszamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i mieszamy aż masa będzie gładka.
5.  Na wystudzone ciasto wylewamy polewę i posypujemy np. płatkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami.

Smacznego!


Komentarze