Legendy głoszą, że można faceta przekonać do brownie w wersji fit. No to zrobiłam jaglane brownie, intensywnie czekoladowe, słodzone miodem i daktylami, nawet polewę zrobiłam. Jednym słowem - zdrowe i wartościowe. Zjadł. Z kolei Maluchy zdziwione, że ciasto na kolację, ale nie protestowały, tylko zabrały się do testowania. I test uznaję za udany, bo zjedli, aż im się uszy trzęsły :D
Czasem można kaszę przygotować i w taki sposób :)
Jaglane brownie
Składniki:
Ciasto:
1)
100 g kaszy jaglanej
2)
2 szkl. wody (do gotowania kaszy)
3)
3-4 łyżki miodu
4)
50 g daktyli
5)
3 łyżki oleju
6)
1/2 szkl. kakao
7)
1/2 szkl. mleka
8)
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa
1)
60 g masła
2)
2 łyżki miodu
3)
2 czubate łyżki kakao
4)
2 łyżki mleka
Do dekoracji np. płatki kokosowe,
migdałowe albo posiekane orzechy
Sposób przygotowania:
1. Kaszę jaglaną przelewamy kilka razy wodą. W
garnku zagotowujemy 2 szklanki wody, dodajemy daktyle i wsypujemy kaszę.
Gotujemy na wolnym ogniu aż kasza wchłonie wodę (ok. 15 minut).
2. Do ugotowanej kaszy dodajemy pozostałe składniki
i wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną masę
przekładamy do formy (u mnie tortownica o śr. 20 cm).
3. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do
temperatury 180 stopni i pieczemy około 45 minut.
4. Przygotowujemy polewę: w garnuszku roztapiamy
masło, dodajemy miód i mleko i mieszamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i
mieszamy aż masa będzie gładka.
5. Na wystudzone ciasto wylewamy polewę i
posypujemy np. płatkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami.
Komentarze
Prześlij komentarz