Makaron z sosem śmietanowym z boczkiem i świeżą bazylią

Niezawodny makaron, zawsze się sprawdzi. Nieważne, czy to na obiad, śniadanie czy kolację, na słodko albo na słono, zawsze pasuje. Trochę makaronu, szybki przegląd lodówki, kilka dodatków, czary mary, mieszamy i danie gotowe. Tak to wygląda w skrócie. 
Dziś danie dla leniwych albo zabieganych, czyli dla nas jak znalazł. Wystarczy kilka składników, kilka minut i pyszny obiad pojawi się w mig na stole, czyli makaron z sosem śmietanowym z boczkiem i świeżą, pachnącą bazylią (ładnie rośnie na moim balkonie, więc grzech nie dodać:)
Serio, kiedyś dawno temu bazylia służyła mi tylko jako dodatek do zupy, który potem trzeba z tej zupy wyłowić. Okazuje się jednak, że liście można zjeść ;)


Makaron z sosem śmietanowym z boczkiem i bazylią
Składniki:
1)      150 g makaronu (np. penne)
2)      200 ml śmietany 30%
3)      200 g sera cheddar
4)      200 g wędzonego boczku
5)      2-3 gałązki świeżej bazylii
6)      sól, pieprz
7)      olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1.    Makaron gotujemy al. dente.
2. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie rozgrzanego oleju. Gdy będzie już podsmażony dodajemy śmietanę i chwilę podgrzewamy, a następnie dodajemy starty na tarce cheddar i wszystko mieszamy aż ser się rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem.
3.   Na koniec dodajemy listki świeżej bazylii oraz makaron i wszystko mieszamy.



Smacznego! 

Komentarze