Niezawodny makaron, zawsze się sprawdzi. Nieważne, czy to na obiad, śniadanie czy kolację, na słodko albo na słono, zawsze pasuje. Trochę makaronu, szybki przegląd lodówki, kilka dodatków, czary mary, mieszamy i danie gotowe. Tak to wygląda w skrócie.
Dziś danie dla leniwych albo zabieganych, czyli dla nas jak znalazł. Wystarczy kilka składników, kilka minut i pyszny obiad pojawi się w mig na stole, czyli makaron z sosem śmietanowym z boczkiem i świeżą, pachnącą bazylią (ładnie rośnie na moim balkonie, więc grzech nie dodać:)
Serio, kiedyś dawno temu bazylia służyła mi tylko jako dodatek do zupy, który potem trzeba z tej zupy wyłowić. Okazuje się jednak, że liście można zjeść ;)
Serio, kiedyś dawno temu bazylia służyła mi tylko jako dodatek do zupy, który potem trzeba z tej zupy wyłowić. Okazuje się jednak, że liście można zjeść ;)
Makaron z sosem śmietanowym z boczkiem i bazylią
Składniki:
1)
150 g makaronu (np. penne)
2)
200 ml śmietany 30%
3)
200 g sera cheddar
4)
200 g wędzonego boczku
5)
2-3 gałązki świeżej bazylii
6)
sól, pieprz
7)
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy al. dente.
2. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie
rozgrzanego oleju. Gdy będzie już podsmażony dodajemy śmietanę i chwilę podgrzewamy, a następnie dodajemy starty na
tarce cheddar i wszystko mieszamy aż ser się rozpuści. Doprawiamy solą i
pieprzem.
3. Na koniec dodajemy listki świeżej bazylii oraz makaron
i wszystko mieszamy.
Komentarze
Prześlij komentarz