Cukinia z soczewicą i jajkiem w kokilkach

Cukinia - królowa lata! Na śniadanie, obiad, kolację, a nawet i na deser. Dziś cukinia w formie małych zapiekanek w kokilkach. Doskonała przekąska, albo z większej ilości składników - danie główne. Ja się zachwycam, ale mój Niejadek niestety nie tyka takich rzeczy, więc jego recenzję pomijamy ;) Cóż, następnym razem podam mu cukinię w formie ciasta :D
(Tak na marginesie, te maleńkie pomidorki wyrosły na naszym balkonie)

Cukinia z soczewicą i jajkiem w kokilkach
Składniki:
1)      mała cukinia
2)      cebula
3)      duży pomidor
4)      2-4 jajka
5)      2 plastry boczku
6)      6 łyżek ugotowanej czerwonej soczewicy
7)      mała ugotowana marchewka
8)      bazylia
9)      oregano
10)   natka pietruszki
11)   sól, świeżo mielony pieprz czarny
12)   olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1.       Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy cebula będzie już miękka dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i pokrojonego w kostkę pomidora i podsmażamy. Na koniec dodajemy ugotowaną soczewicę, doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, bazylią i oregano i delikatnie mieszamy.
2.       Cukinię kroimy w plastry. W kokilkach układamy na przemian warstwę plastrów cukinii i sos z soczewicą, tak aby ostatnią warstwą były plastry cukinii. Tak przygotowane zapiekanki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy 10 minut, następnie do każdej kokilki wbijamy po jednym jajku i zapiekamy kolejne 10-15 minut aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Po wyjęciu z piekarnika każdą porcję posypujemy solą, świeżo mielonym pieprzem i posypujemy natką pietruszki.

* Ilość składników możemy oczywiście modyfikować i dać np. więcej boczku albo cebuli

Smacznego!




Komentarze