Cukinia - królowa lata! Na śniadanie, obiad, kolację, a nawet i na deser. Dziś cukinia w formie małych zapiekanek w kokilkach. Doskonała przekąska, albo z większej ilości składników - danie główne. Ja się zachwycam, ale mój Niejadek niestety nie tyka takich rzeczy, więc jego recenzję pomijamy ;) Cóż, następnym razem podam mu cukinię w formie ciasta :D
(Tak na marginesie, te maleńkie pomidorki wyrosły na naszym balkonie)
Cukinia z soczewicą i jajkiem w kokilkach
Składniki:
1)
mała cukinia
2)
cebula
3)
duży pomidor
4)
2-4 jajka
5)
2 plastry boczku
6)
6 łyżek ugotowanej czerwonej soczewicy
7)
mała ugotowana marchewka
8)
bazylia
9)
oregano
10)
natka pietruszki
11)
sól, świeżo mielony pieprz czarny
12)
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1.
Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym
oleju. Gdy cebula będzie już miękka dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i
pokrojonego w kostkę pomidora i podsmażamy. Na koniec dodajemy ugotowaną soczewicę,
doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, bazylią i oregano i
delikatnie mieszamy.
2.
Cukinię kroimy w plastry. W kokilkach układamy
na przemian warstwę plastrów cukinii i sos z soczewicą, tak aby ostatnią
warstwą były plastry cukinii. Tak przygotowane zapiekanki wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy 10 minut, następnie do każdej
kokilki wbijamy po jednym jajku i zapiekamy kolejne 10-15 minut aż białko się
zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Po wyjęciu z piekarnika każdą porcję posypujemy
solą, świeżo mielonym pieprzem i posypujemy natką pietruszki.
* Ilość składników możemy oczywiście modyfikować i dać np. więcej boczku albo cebuli
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz