Placki ziemniaczane to klasyka kuchnia polskiej. Chyba każdy je lubi, tylko sposobów przygotowania i podawania mnóstwo, bo każdy ma swój. Ja jem po prostu z solą i czasem z surówką, ale widziałam też z dżemem, keczupem, cukrem i mlekiem. Do wyboru do koloru, po prostu, co kto lubi.
Placki ziemniaczane
Składniki:
1)
ok. 650 g ziemniaków
2)
2 jajka
3)
cebula
4)
ok. 50-60 g mąki pszennej
5)
suszony majeranek
6)
sól, pieprz
7)
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki
ścieramy na drobnej tarce, następnie dodajemy do nich jajka, mąkę pszenną oraz
pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz sól, pieprz i suszony majeranek i wszystko
mieszamy.
2. Na
rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem łyżką układamy placki i smażymy je z obu
stron na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz