Kanapka, dobra na wszystko, na śniadanie, kolację, do pracy, do pociągu, na piknik albo na plac zabaw, na pierwszy głód i duży głód. W większości naszych domów, tuż po wschodzie słońca, rozpoczyna się przygotowywanie różnorodnych kanapek, a to do pracy, a to na drugie śniadanie, bo przecież trzeba coś zjeść. Kanapki są fajne, jeśli są różnorodne, a nie jeśli mają tylko cienki plasterek szynki pomiędzy dwiema kromkami chleba.
Moje dziecko ostatnio odkryło, dzięki swojej babci, kanapki z masłem i solą. Rety!! ja go do ukończenia pierwszego roku bez soli karmiłam, sama też staram się sól ograniczać (z marnym skutkiem póki co), a tu moje dziecię życzy sobie kanapki z solą na śniadanie. A gdzie kasza ja się pytam, gdzie?!
Zatem jeśli już kanapki, to niech będą pyszne, kolorowe, pełne rozmaitych składników, cieszące oko i żołądek. Dlatego proponuję kanapkę na bogato, inspirowaną smakami kuchni śródziemnomorskiej. Kolorowa, pyszna i sycąca.
Śródziemnomorskie kanapki
Składniki:
1) 2
małe bagietki
2) kilka
łyżek pesto z bazylii lub z rukoli
3) ok.
100 g ser feta
4) 8
suszonych pomidorów
5) 10
czarnych oliwek
6) ogórek
7) 8
plastrów szynki parmeńskiej
8) kilka
liści sałaty
9) kilka
listków świeżej bazylii
10) oliwa
z oliwek
11) świeżo
mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Bagietkę rozkrajamy w poprzek ale nie całkowicie.
Wnętrze bułki smarujemy pesto, na to kładziemy liście sałaty, zwinięte plastry
szynki parmeńskiej, plasterki ogórka, pokrojone z paseczki suszone pomidory
oraz kostki sera feta i pokrojone w plasterki czarne oliwki. Na wierzch
układamy liście świeżej bazylii. Całość posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem
i skrapiamy oliwą z oliwek. Na wierzch możemy również zrobić kilka kleksów z
pesto.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz