Babeczki z soczewicą i warzywami

Do naszych okien zagląda już powoli jesień i jakoś ogarnęła mnie taka lekka nostalgia. Dopiero co zaczynały się wakacje, na dworzu miało być upalnie a w kuchni lekko, owocowo, aromatycznie, i było, tylko krótko. A teraz zaczynamy przygotowywać się na chłodniejsze poranki i wieczory, więc i na naszym stole pojawią się bardziej treściwe, wzmacniające, może bardziej sycące i rozgrzewające.
Ja cieszę się jeszcze warzywami z ogródka, więc staram się je wykorzystać na ile się da. A na koniec lata (w końcu kalendarzowo jeszcze jest ;) proponuję babeczki z żółtą soczewicą i warzywami.
Tak naprawdę to taka wariacja na temat leczo, ale jak podana! 

Babeczki z żółtą soczewicą i warzywami
Składniki:
1)      10 łyżek żółtej soczewicy
2)      duży pomidor
3)      mała cukinia
4)      marchewka
5)      cebula
6)      mała papryka
7)      200 g wędzonego boczku w kawałku
8)      12 cienkich plastrów wędzonego boczku
9)      2 łyżki keczupu
10)   2 łyżki koncentratu pomidorowego
11)   sól, pieprz czarny
12)   zioła prowansalskie
13)   majeranek
14)   garść listków świeżej bazylii
15)   olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1.   Boczek, cebulę i cukinię kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki, a paprykę w paseczki.
2.       Gotujemy soczewicę.
3.   Boczek wraz z cebulą podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie, gdy cebulka będzie już trochę miękka, dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i paprykę i wlewamy trochę wody i wszystko dusimy. Pod koniec dodajemy cukinię. A gdy cukinia będzie już miękka dodajemy pomidora, koncentrat pomidorowy, posiekane listki bazylii oraz ugotowaną żółtą soczewicę i doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i majerankiem i wszystko delikatnie mieszamy.
4.    Kokilki wykładamy plastrami boczku, tak aby kawałki plastrów wystawały na zewnątrz. Następnie do każdej kokilki wkładamy podduszone warzywa z soczewicą i przykrywamy wystającymi kawałkami boczku, tak aby powstały „babeczki”.
5. Tak przygotowane kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 20-30 minut. Gdy babeczki będą już upieczone, przykrywamy je płaskim talerzem, delikatnie odwracamy do góry dnem i zdejmujemy kokilkę. Babeczki dekorujemy natką pietruszki.
                        Smacznego!


Komentarze