Do naszych okien zagląda już powoli jesień i jakoś ogarnęła mnie taka lekka nostalgia. Dopiero co zaczynały się wakacje, na dworzu miało być upalnie a w kuchni lekko, owocowo, aromatycznie, i było, tylko krótko. A teraz zaczynamy przygotowywać się na chłodniejsze poranki i wieczory, więc i na naszym stole pojawią się bardziej treściwe, wzmacniające, może bardziej sycące i rozgrzewające.
Ja cieszę się jeszcze warzywami z ogródka, więc staram się je wykorzystać na ile się da. A na koniec lata (w końcu kalendarzowo jeszcze jest ;) proponuję babeczki z żółtą soczewicą i warzywami.
Tak naprawdę to taka wariacja na temat leczo, ale jak podana!
Babeczki z żółtą soczewicą i warzywami
Składniki:
1)
10 łyżek żółtej soczewicy
2)
duży pomidor
3)
mała cukinia
4)
marchewka
5)
cebula
6)
mała papryka
7)
200 g wędzonego boczku w kawałku
8)
12 cienkich plastrów wędzonego boczku
9)
2 łyżki keczupu
10)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
11)
sól, pieprz czarny
12)
zioła prowansalskie
13)
majeranek
14)
garść listków świeżej bazylii
15)
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Boczek, cebulę i cukinię kroimy w kostkę,
marchewkę w plasterki, a paprykę w paseczki.
2.
Gotujemy soczewicę.
3. Boczek wraz z cebulą podsmażamy na rozgrzanym
oleju. Następnie, gdy cebulka będzie już trochę miękka, dodajemy pokrojoną w
plasterki marchewkę i paprykę i wlewamy trochę wody i wszystko dusimy. Pod
koniec dodajemy cukinię. A gdy cukinia będzie już miękka dodajemy pomidora,
koncentrat pomidorowy, posiekane listki bazylii oraz ugotowaną żółtą soczewicę
i doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i majerankiem i wszystko
delikatnie mieszamy.
4. Kokilki wykładamy plastrami boczku, tak aby kawałki
plastrów wystawały na zewnątrz. Następnie do każdej kokilki wkładamy podduszone
warzywa z soczewicą i przykrywamy wystającymi kawałkami boczku, tak aby
powstały „babeczki”.
5. Tak przygotowane kokilki wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 20-30 minut. Gdy babeczki
będą już upieczone, przykrywamy je płaskim talerzem, delikatnie odwracamy do
góry dnem i zdejmujemy kokilkę. Babeczki dekorujemy natką pietruszki.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz