Kiedyś miałam dietę bez... bez wielu rzeczy, w tym oczywiście bez mojego ulubionego glutenu ;) Jak ja wtedy marzyłam o cieście! Takim typowym, jak kiedyś się robiło, czyli z mąki pszennej, z jajkami, mlekiem albo drożdżami. A tu nic, żadnego mleka, mąki, jajek, a nawet kukurydzy. Na szczęście teraz już mąkę kukurydzianą (i każdą inną też) jem, więc mogę bezkarnie robić nawet ciasto bezglutenowe dla przyjemności, a nie z konieczności. Z drugiej strony to nie wiadomo kto do nas zajrzy, a nuż się trafi nam bezglutenowy gość. I co wtedy? No to wtedy polecam ciasto ucierane z porzeczkami.
(Mój Smakosz zjadł i pochwalił :) a on miłośnikiem bezglutenowego jedzenia bynajmniej nie jest. Znaczy się dobre było :D
Ciasto ucierane z porzeczkami (bezglutenowe)
Składniki:
Ciasto:
1)
150 g mąki kukurydzianej
2)
100 g masła
3)
100 g cukru
4)
cukier waniliowy
5)
łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
6)
3 jajka
7)
2 łyżki ekstraktu cytrynowego
8)
ok. 400 g porzeczek
Lukier:
1)
szkl. cukru pudru
2)
2 łyżki ciepłej wody
3)
2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na
puszystą masę. Następnie, ciągle ucierając, dodajemy jajka.
2. Mąkę kukurydzianą razem z proszkiem do pieczenia
przesiewamy przez sitko, dodajemy do ciasta i miksujemy.
3. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blachy
wyłożonej papierem do pieczenia (tortownica o śr. 20cm). Na wierzch wysypujemy
porzeczki i lekko wciskamy je w ciasto. Ciasto wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 45-50 minut.
4. Przygotowujemy lukier: cukier puder mieszamy z
wodą i sokiem z cytryny, aż powstanie gęsta płynna masa.
5. Gdy ciasto ostygnie polewamy je lukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz