Ciasto ucierane z porzeczkami

Kiedyś miałam dietę bez... bez wielu rzeczy, w tym oczywiście bez mojego ulubionego glutenu ;) Jak ja wtedy marzyłam o cieście! Takim typowym, jak kiedyś się robiło, czyli z mąki pszennej, z jajkami, mlekiem albo drożdżami. A tu nic, żadnego mleka, mąki, jajek, a nawet kukurydzy. Na szczęście teraz już mąkę kukurydzianą (i każdą inną też) jem, więc mogę bezkarnie robić nawet ciasto bezglutenowe dla przyjemności, a nie z konieczności. Z drugiej strony to nie wiadomo kto do nas zajrzy, a nuż się trafi nam bezglutenowy gość. I co wtedy? No to wtedy polecam ciasto ucierane z porzeczkami. 
(Mój Smakosz zjadł i pochwalił :) a on miłośnikiem bezglutenowego jedzenia bynajmniej nie jest. Znaczy się dobre było :D


Ciasto ucierane z porzeczkami (bezglutenowe)

Składniki:

Ciasto:
1)      150 g mąki kukurydzianej
2)      100 g masła
3)      100 g cukru
4)      cukier waniliowy
5)      łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
6)      3 jajka
7)      2 łyżki ekstraktu cytrynowego
8)      ok. 400 g porzeczek

Lukier:
1)      szkl. cukru pudru
2)      2 łyżki ciepłej wody
3)      2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:
1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie, ciągle ucierając, dodajemy jajka.
2.  Mąkę kukurydzianą razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko, dodajemy do ciasta i miksujemy.
3.  Tak przygotowane ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (tortownica o śr. 20cm). Na wierzch wysypujemy porzeczki i lekko wciskamy je w ciasto. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 45-50 minut.
4.   Przygotowujemy lukier: cukier puder mieszamy z wodą i sokiem z cytryny, aż powstanie gęsta płynna masa.
5.    Gdy ciasto ostygnie polewamy je lukrem.




Komentarze