Nie miałam pomysłu na obiad i byłam zmęczona po kolejnej "imprezowej" nocy, bo mojemu dziecku chyba godziny się poprzestawiały i szalała prawie do świtu. A jak nie wiemy co zrobić na obiad, to co trzeba ugotować? No oczywiście, makaron! Zatem prezentuję kolejne danie w kilka chwil.
Mamy świeże soczyste pomidory (prosto z ogródka rodziców), więc trzeba korzystać ile tylko się da. No to korzystam :) Do makaronu przygotowałam sos ze świeżych pomidorów, z cukinią i aromatyczną bazylią. Pycha!!!
(aha i żeby potem nie było, pomysł na sos pomidorowy pochodzi od mojego Smakosza, ja trochę go zmodyfikowałam:)
Spaghetti z cukinią i sosem ze świeżych pomidorów
Składniki:
1)
600 g cukinii
2)
800 g świeżych soczystych pomidorów
3)
1-2 ząbki czosnku
4)
8 gałązek świeżej bazylii
5)
sól, świeżo mielony pieprz czarny
6)
oliwa
7)
250-300 g makaronu spaghetti
Sposób przygotowania:
1. Cukinię obieramy i usuwamy pestki (jeśli jest
mała i świeża to nie ma takiej konieczności) i kroimy w półplasterki. Następnie
cukinię podsmażamy na rozgrzanej oliwie i dodajemy do niej przeciśnięty przez
praskę czosnek.
2. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na większe
kawałki.
3. Gdy cukinia będzie już miękka, dodajemy do niej
obrane i pokrojone pomidory. Smażymy aż sok z pomidorów się zredukuje i
powstanie gęsty sos. Pod koniec smażenia dodajemy posiekane listki bazylii oraz
doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
4. Makaron gotujemy al dente, a następnie mieszamy
z przygotowanym sosem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz