Brownie ze śliwkową pianką

Każdy wie, że najlepsza na jesienne smuteczki jest czekolada. A skoro mówię czekolada, to zaraz myślę brownie :D Tym razem brownie z dodatkiem śliwkowej, puszystej pianki. Intensywnie gorzka czekolada wspaniale komponuje się z kwaskowatą śliwką, dlatego musiałam tego spróbować. Pyszne połączenie!  
Muszę o tym wspomnieć, tym razem przy zdjęciach pomagała mi córeczka :)



Brownie z pianką śliwkową
Składniki:
Ciasto:
1)       180 g czekolady gorzkiej
2)      120 g masła
3)      ¾ szkl cukru pudru
4)      2 jajka
Pianka śliwkowa:
1)      10 śliwek
2)      7 łyżek cukru
3)      2 jajka
4)      pół szkl. mąki
5)      szczypta soli
6)      sok z połowy cytryny
Do dekoracji:
1)      kakao

Sposób przygotowania:
1.     W garnuszku roztapiamy masło i czekoladę i odstawiamy do ostygnięcia.
2.    Ze śliwek usuwamy pestki, kroimy je, zasypujemy 4 łyżkami cukru i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, aż cukier się rozpuści. Następnie śliwki miksujemy aż powstanie mus.
3.    Przygotowujemy śliwkową piankę: 2 jajka ubijamy z 3 łyżkami cukru na puszystą masę. Następnie dodajemy sok z cytryny, mąkę i szczyptę soli i mieszamy. Na koniec dodajemy śliwkowy mus i mieszamy.
4.    Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy jajka oraz masę czekoladową i wszystko miksujemy do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto wlewamy do formy o wymiarach 15x25 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie wylewamy na ciasto śliwkową masę i pieczemy około 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Wierzch ciasta posypujemy kakao.

Smacznego!


Komentarze