Jesień smakuje dynią i papryką, przynajmniej dla mnie. Ja wiem, że teraz papryka i praktycznie wszystko inne też dostępne jest całym rokiem, ale jednak jesienią papryka pachnie i smakuje wyjątkowo. W dodatku kojarzy mi się ze szkolnym śniadaniem, bo rodzice pakowali mi ją do pudełka do szkoły (wtedy nikt na to nie mówił lunchbox ;)
Skoro zatem dostałam paprykę, to mamy obiad w jesiennym klimacie, idealny gdy nie bardzo mam ochotę na spędzanie długich godzin w garach (tak, mi też się czasem zdarza ;)
Niezawodny makaron z nutką ostrej papryczki, z dodatkiem czosnku i szynki szwarcwaldzkiej połączone kremowym sosem, to pyszne danie, które możemy przygotować w kilka chwil.
Makaron z sosem paprykowym i szynką szwarcwaldzką
1) 250
g makaronu tagliatelle
2) 1
papryczka chili
3) 1
czerwona lub zielona papryka
4) cebula
5) 4
ząbki czosnku
6) 2-3
łyżki zielonego pieprzu z zalewy
7) 4
łyżki czarnych oliwek
8) 20
pomidorków koktajlowych
9) 80
g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach
10) garść
listków szczawiu sałatkowego
11) 2
serki topione śmietankowe (2x100g)
12) 1,5-2
szkl. wody, w której gotowany był makaron
13) garść
pestek dyni
14) świeżo
mielony pieprz czarny
15) sól
16) oliwa
do smażenia
17) natka
pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Makaron
gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i zostawiamy wodę, w której
gotował się makaron.
2. Pestki
dyni prażymy na suchej patelni.
3. Cebulę
kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy przeciśnięty
przez praskę czosnek oraz zielony pieprz z zalewy.
4. Papryczkę
chili kroimy w drobną kostkę, paprykę w cienkie paseczki, pomidorki koktajlowe
kroimy na pół, szynkę na mniejsze kawałki, oliwki w plasterki i dodajemy do
cebuli i wszystko chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy makaron, szczaw
sałatkowy, serki topione i 1,5 szklanki wody, w której gotował się makaron i
wszystko delikatnie mieszamy aż serki się rozpuszczą i sos nieco zgęstnieje. Doprawiamy
solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na koniec posypujemy posiekaną natką
pietruszki i uprażonymi pestkami dyni.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz