Zupa krem z dyni i marchewki

W naszej kuchni marchewka (jak i wiele innych warzyw) niestety jest na cenzurowanym. Mój Niejadek nawet do ust nie weźmie, więc kombinuję, jak mogę. Tym razem zaryzykowałam i przygotowałam "słoneczną, żółtą zupę", czyli krem z dyni i marchewki. Odpowiednio doprawiona, z dodatkiem kurkumy, która wspaniale podkreśliła jej kolor, z nutką chili (niezbyt dużo, bo dla dzieci) i z chrupiącymi grzankami, prezentowała się i smakowała wspaniale. A co najważniejsze zjedli!!!! Zadowolona z sukcesu i przeszczęśliwa mamusia zrobiła taką samą tydzień później. I co?! On takiej zupy nie lubi.... Ok, porcja warzyw na ten miesiąc chyba została wyczerpana....

A przepis na zupkę poniżej. Pyszna była, reszta zjadła ze smakiem :D



Zupa krem z dyni i marchewki
Składniki:
1)      500 g dyni obranej i wydrążonej
2)      3 średnie marchewki
3)      serek topiony śmietankowy (100g)
4)      serek kremowy kanapkowy (do smarowania) (100 g)
5)      ok. 1,5-2 l bulionu warzywno-drobiowego
6)      por (biała część)
7)      cebula
8)      śmietana 30%
9)      sól, pieprz
10)   pół łyżeczki imbiru
11)   chili
12)   pestki dyni
Sposób przygotowania:
1.    Cebulę kroimy w kosteczkę, pora w plasterki i podsmażamy je w garnku z grubym dnem wysmarowanym olejem.
2.   Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i kawałki marchewki, chwilę podsmażamy i zalewamy bulionem.  Gotujemy aż warzywa będą miękkie i dodajemy serek topiony i serek kanapkowy i mieszamy aż się rozpuszczą. Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą, pieprzem, chili i imbirem. Następnie zupę miksujemy do uzyskania konsystencji kremu. W razie potrzeby możemy dodać odrobinę bulionu lub wody.
3.     Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
4.  Zupę posypujemy prażonymi pestkami dyni i podajemy z chrupiącymi grzankami.
Smacznego!


Komentarze