W naszej kuchni marchewka (jak i wiele innych warzyw) niestety jest na cenzurowanym. Mój Niejadek nawet do ust nie weźmie, więc kombinuję, jak mogę. Tym razem zaryzykowałam i przygotowałam "słoneczną, żółtą zupę", czyli krem z dyni i marchewki. Odpowiednio doprawiona, z dodatkiem kurkumy, która wspaniale podkreśliła jej kolor, z nutką chili (niezbyt dużo, bo dla dzieci) i z chrupiącymi grzankami, prezentowała się i smakowała wspaniale. A co najważniejsze zjedli!!!! Zadowolona z sukcesu i przeszczęśliwa mamusia zrobiła taką samą tydzień później. I co?! On takiej zupy nie lubi.... Ok, porcja warzyw na ten miesiąc chyba została wyczerpana....
A przepis na zupkę poniżej. Pyszna była, reszta zjadła ze smakiem :D
Zupa krem z dyni i marchewki
Składniki:
1)
500 g dyni obranej i wydrążonej
2)
3 średnie marchewki
3)
serek topiony śmietankowy (100g)
4)
serek kremowy kanapkowy (do smarowania) (100 g)
5)
ok. 1,5-2 l bulionu warzywno-drobiowego
6)
por (biała część)
7)
cebula
8)
śmietana 30%
9)
sól, pieprz
10)
pół łyżeczki imbiru
11)
chili
12)
pestki dyni
Sposób przygotowania:
1. Cebulę
kroimy w kosteczkę, pora w plasterki i podsmażamy je w garnku z grubym dnem
wysmarowanym olejem.
2. Następnie
dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i kawałki marchewki, chwilę podsmażamy i zalewamy
bulionem. Gotujemy aż warzywa będą
miękkie i dodajemy serek topiony i serek kanapkowy i mieszamy aż się rozpuszczą.
Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą, pieprzem, chili i imbirem. Następnie zupę
miksujemy do uzyskania konsystencji kremu. W razie potrzeby możemy dodać
odrobinę bulionu lub wody.
3. Pestki
dyni prażymy na suchej patelni.
4. Zupę
posypujemy prażonymi pestkami dyni i podajemy z chrupiącymi grzankami.
Komentarze
Prześlij komentarz