Makaron z dynią, boczkiem i suszonymi pomidorami

Królowa jesieni, czyli dynia i moje kochane suszone pomidory oraz niezawodny makaron, czyli prosty sposób na szybki obiad. Osobiście bardzo lubię te dania w stylu "coś z niczego", czyli kilka składników, małe czary mary, obiad na stole i rodzina nakarmiona, bez konieczności wielogodzinnych przygotowań. 
Tym razem dynię i suszone pomidory połączyłam ze słonym boczkiem i kremowym sosem. Pyszny, kolorowy i pełen aromatu sycący posiłek.




Makaron z sosem dyniowym, boczkiem i suszonymi pomidorami
Składniki:
1)      200 g makaronu (np. świderki)
2)      270 g obranej i wydrążonej dyni
3)      1 cebula
4)      130 g wędzonego boczku
5)      8 suszonych pomidorów
6)      5 łyżek oleju z suszonych pomidorów
7)      200 ml śmietany 30%
8)      150 g mascarpone
9)      kurkuma
10)   imbir
11)   chili
12)   sól, pieprz

Sposób przygotowania:
1.    Makaron gotujemy al dente.
2.    Boczek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
3.    Dynię ścieramy na tarce i podsmażamy wraz z boczkiem, aż będzie miękka (około 5 minut). Następnie dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory i chwilę podsmażamy. Następnie wlewamy śmietanę, dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy aż serek rozpuści się. Doprawiamy solą, pieprzem, chili, imbirem i kurkumą. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i delikatnie mieszamy.


                    Smacznego!





Komentarze