Królowa jesieni, czyli dynia i moje kochane suszone pomidory oraz niezawodny makaron, czyli prosty sposób na szybki obiad. Osobiście bardzo lubię te dania w stylu "coś z niczego", czyli kilka składników, małe czary mary, obiad na stole i rodzina nakarmiona, bez konieczności wielogodzinnych przygotowań.
Tym razem dynię i suszone pomidory połączyłam ze słonym boczkiem i kremowym sosem. Pyszny, kolorowy i pełen aromatu sycący posiłek.
Makaron z sosem dyniowym, boczkiem i suszonymi pomidorami
Składniki:
1)
200 g makaronu (np. świderki)
2)
270 g obranej i wydrążonej dyni
3)
1 cebula
4)
130 g wędzonego boczku
5)
8 suszonych pomidorów
6)
5 łyżek oleju z suszonych pomidorów
7)
200 ml śmietany 30%
8)
150 g mascarpone
9)
kurkuma
10)
imbir
11)
chili
12)
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy al dente.
2. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na
rozgrzanym oleju.
3. Dynię ścieramy na tarce i podsmażamy wraz z
boczkiem, aż będzie miękka (około 5 minut). Następnie dodajemy pokrojone w
paski suszone pomidory i chwilę podsmażamy. Następnie wlewamy śmietanę,
dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy aż serek rozpuści się. Doprawiamy
solą, pieprzem, chili, imbirem i kurkumą. Na koniec dodajemy ugotowany makaron
i delikatnie mieszamy.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz