Placki to chyba jedna z najczęściej przygotowywanych przeze mnie potraw, bo moje dzieci je lubią, a poza tym swego czasu była to jedyna forma podania mojemu dziecku jajek. A przy okazji dało się ukryć tam też inne produkty ;)
Tym razem proponuję lekkie i pachnące wanilią placki jogurtowe z jagodami, które idealnie nadają się zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Jagody możemy oczywiście zastąpić innymi owocami. Niewątpliwie wielką zaletą takich placuszków jest to, że ich przygotowanie zajmuje kilka chwil oraz to, że składniki zwykle mamy pod ręką.
Placki jogurtowe z jagodami
Składniki:
1)
200 g jogurtu naturalnego
2)
110 g mąki pszennej
3)
2 jajka
4) cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy
5)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6)
5-6 łyżek jagód
Sposób przygotowania:
1. Jogurt naturalny mieszamy rózgą razem z jajkami
i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy do niego mąkę i proszek do pieczenia i
wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy jagody i delikatnie łączymy je z ciastem.
2. Na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem
formujemy łyżką placuszki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Placki przewracamy,
gdy jedna strona będzie już usmażona. Placki możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz