Placki jogurtowe z jagodami

Placki to chyba jedna z najczęściej przygotowywanych przeze mnie potraw, bo moje dzieci je lubią, a poza tym swego czasu była to jedyna forma podania mojemu dziecku jajek. A przy okazji dało się ukryć tam też inne produkty ;) 
Tym razem proponuję lekkie i pachnące wanilią placki jogurtowe z jagodami, które idealnie nadają się zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Jagody możemy oczywiście zastąpić innymi owocami. Niewątpliwie wielką zaletą takich placuszków jest to, że ich przygotowanie zajmuje kilka chwil oraz to, że składniki zwykle mamy pod ręką.

Placki jogurtowe z jagodami
Składniki:
1)      200 g jogurtu naturalnego
2)      110 g mąki pszennej
3)      2 jajka
4)      cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy
5)      2 łyżeczki proszku do pieczenia
6)      5-6 łyżek jagód

Sposób przygotowania:
1.  Jogurt naturalny mieszamy rózgą razem z jajkami i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy do niego mąkę i proszek do pieczenia i wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy jagody i delikatnie łączymy je z ciastem.
2.  Na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem formujemy łyżką placuszki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Placki przewracamy, gdy jedna strona będzie już usmażona. Placki możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!




Komentarze