Sałatka z roszponki z pomelo, szynką parmeńską i bakaliami

Zbliża się zima, a to oznacza, że w sklepach pojawiło się moje ulubione pomelo. Mogę jeść je codziennie. A żeby nie było nudno, postanowiłam je połączyć z czymś i dodać do sałatki. I muszę Wam powiedzieć, że eksperyment był nadzwyczaj udany, bo sałatka wyszła genialna! Teraz mam dylemat, czy jeść pomelo samo,czy poświęcić chwilę i przygotować sałatkę. Decyzja zależy zwykle od tego czy jest już po północy czy jeszcze przed ;) (tak, wiem, noc jest do spania, a nie do jedzenia, tylko, że ...)

Sałatka jest pełna różnych kolorów i smaków, to połączenie słodkiego i słonego przełamane kwaśnym octem balsamicznym, czyli wszystko, co lubię :) Gorąco zachęcam Was do jej wypróbowania.


Sałatka z roszponki z pomelo, szynką parmeńską i bakaliami
Składniki:
Sałatka:
1)      100 g roszponki
2)      pomelo
3)      80 g szynki parmeńskiej
4)      100 g orzechów włoskich
5)      garść płatków migdałów
6)      ok. 60 g suszonej miechunki
7)      garść suszonej żurawiny
sos:
1)      sok z cytryny
2)      sok z pomarańczy
3)   2-3 łyżki musztardy
4)   100 ml oleju
5)   2-3 łyżki miodu
6)   sól, pieprz

Sposób przygotowania:
1.   Pomelo obieramy ze skóry, usuwamy błonki i kroimy na mniejsze kawałki.
2.   Plasterki szyni parmeńskiej kroimy na mniejsze kawałki.
3.   Płatki migdałów oraz orzechy chwilę prażymy na suchej patelni.
4. Przygotowujemy sos: mieszamy sok z cytryny, sok z pomarańczy, 2 łyżki musztardy, 80 ml oleju i 2-3 łyżki miodu i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

5.  Na talerzu układamy roszponkę, na niej kawałki szynki parmeńskiej i kawałki pomelo. Na wierzch posypujemy miechunkę, suszoną żurawinę, orzechy i płatki migdałów. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem.

Smacznego!






Komentarze