Zbliża się zima, a to oznacza, że w sklepach pojawiło się moje ulubione pomelo. Mogę jeść je codziennie. A żeby nie było nudno, postanowiłam je połączyć z czymś i dodać do sałatki. I muszę Wam powiedzieć, że eksperyment był nadzwyczaj udany, bo sałatka wyszła genialna! Teraz mam dylemat, czy jeść pomelo samo,czy poświęcić chwilę i przygotować sałatkę. Decyzja zależy zwykle od tego czy jest już po północy czy jeszcze przed ;) (tak, wiem, noc jest do spania, a nie do jedzenia, tylko, że ...)
Sałatka jest pełna różnych kolorów i smaków, to połączenie słodkiego i słonego przełamane kwaśnym octem balsamicznym, czyli wszystko, co lubię :) Gorąco zachęcam Was do jej wypróbowania.
Sałatka z roszponki z pomelo, szynką
parmeńską i bakaliami
Składniki:
Sałatka:
1)
100 g roszponki
2)
pomelo
3)
80 g szynki parmeńskiej
4)
100 g orzechów włoskich
5)
garść płatków migdałów
6)
ok. 60 g suszonej miechunki
7)
garść suszonej żurawiny
sos:
1)
sok z cytryny
2)
sok z pomarańczy
3)
2-3 łyżki musztardy
4)
100 ml oleju
5)
2-3 łyżki miodu
6)
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Pomelo obieramy ze skóry, usuwamy błonki i
kroimy na mniejsze kawałki.
2. Plasterki szyni parmeńskiej kroimy na mniejsze
kawałki.
3. Płatki migdałów oraz orzechy chwilę prażymy na
suchej patelni.
4. Przygotowujemy sos: mieszamy sok z cytryny, sok z pomarańczy, 2 łyżki musztardy, 80 ml oleju i 2-3 łyżki miodu i doprawiamy do
smaku solą i pieprzem.
5. Na talerzu układamy roszponkę, na niej kawałki
szynki parmeńskiej i kawałki pomelo. Na wierzch posypujemy miechunkę, suszoną
żurawinę, orzechy i płatki migdałów. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz