Kolorowa tarta z kiełbasą

Za moim oknem szaro, buro i ponuro, a więc niech chociaż na talerzu jest wesoło i kolorowo. Dobrym pomysłem jest więc kolorowa tarta pełna różnych smaków, które razem doskonale się uzupełniają i pysznie smakują. 
Ta kolorowa tarta to kruche ciasto wypełnione jajeczno-serową masą, w której ukryły się aromatyczne suszone pomidory, czerwona papryka, maleńkie kulki marynowanego zielonego pieprzu i nieco większe kapary oraz rukola, tylko kiełbasa Morlińska wychyla się z ciekawości, żeby sprawdzić co będzie się działo...


Kolorowa tarta z kiełbasą
Składniki:
Ciasto:
1)      220 g mąki pszennej
2)      1 jajko
3)      5 łyżek zimnej wody
4)      pół łyżeczki czarnej soli
5)      120 g zimnego masła
Nadzienie:
1)      1 kiełbasa z piersi kurczaka Morliny
2)      2 jajka
3)      pół szkl mleka
4)      3-4 łyżki śmietany
5)      ok. 150 g g sera żółtego
6)      3 łyżki marynowanego zielonego pieprzu
7)      pół czerwonej papryki
8)      9 suszonych pomidorów
9)      garść rukoli
10)   3 łyżki kaparów
11)   sól, pieprz czarny

Sposób przygotowania:
1.    Przygotowujemy ciasto na spód tarty:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy do niej sól i pokrojone na kawałki zimne masło i siekamy wszystko nożem. Następnie dodajemy 5 łyżek wody i jajko i szybko zagniatamy ciasto, po czym formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wstawiamy ciasto do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkowujemy ciasto i przekładamy je do formy na tartę. Wylepiamy nim cały spód oraz boki formy, wystające kawałki odcinamy nożem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na cieście rozkładamy papier do pieczenia i układamy obciążenie (np. fasolę). Tak przygotowany spód tarty wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 15 minut. Następnie usuwamy obciążenie.
2.    Przygotowujemy farsz:
1)   Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
2) Paprykę kroimy w grubą kostkę, kiełbasę w plasterki, a suszone pomidory w paseczki.
3)   Ser żółty ścieramy na tarce
4) W miseczce roztrzepujemy jajka razem ze śmietaną i mlekiem. Dodajemy starty ser żółty oraz sól i pieprz czarny.
3.  Na upieczony spód tarty układamy pokrojone suszone pomidory, kapary, zielony pieprz marynowany, paprykę oraz podsmażoną cebulkę i ukolę. Następnie wszystko zalewamy masą jajeczną i układamy na niej plasterki kiełbasy.
4.  Tak przygotowaną tartę pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu tartę możemy dodatkowo posypać rukolą.
  

*moja forma miała wymiary 22x22



Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlak.pl - Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni

Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni

Komentarze