Makaron farmera

Gdy niespodziewani goście zapukają do drzwi albo gdy zwyczajnie nie mamy czasu na długie kuchenne czary mary, to jak zawsze sprawdzi się niezawodny i nieoceniony makaron. Tym razem w wersji jesiennej, pełen rozmaitych smaków i różnych barw, który nasyci każdego głodomora. Kolorowy dzięki czerwonym warzywom, a sycący dzięki smakowitej kiełbasie z piersi kurczaka Morliny.




Makaron farmera
Składniki:
1)      250 g makaronu penne
2)      1 kawałek kiełbasy z piersi kurczaka Morliny
3)      mała cebula
4)      puszka kukurydzy
5)      2 ogórki kiszone
6)      4 łyżki marynowanego zielonego pieprzu
7)      papryka czerwona
8)      garść rukoli
9)      5-6 łyżek czarnych oliwek
10)   12 pomidorków koktajlowych
11)   olej do smażenia
12)   sól, pieprz czarny mielony
13)   serek topiony (100g)
14)   200 g śmietany 18%
15)   chili
Sposób przygotowania:
1.  Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy, ale zostawiamy wodę, w której gotował się makaron.
2.    Cebulę kroimy w kosteczkę, paprykę w paseczki, a kiełbasę w półplasterki i podsmażamy je na rozgrzanym oleju. Następnie, gdy kiełbasa będzie już podsmażona, dodajemy osączoną kukurydzę, marynowany pieprz zielony, pokrojone w plasterki czarne oliwki, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone. Wszystko mieszamy i chwilę podsmażamy.
3.     Następnie dodajemy serek topiony i śmietanę oraz ok. 200 ml wody, w której gotował się makaron i wszystko delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym mielonym oraz chili i jeszcze chwilę podsmażamy. Na koniec dodajemy makaron oraz ukolę i wszystko delikatnie mieszamy.

Smacznego!

* oczywiście ilość składników można dowolnie modyfikować, bo np. mój Smakosz dodaje duuużo więcej marynowanego zielonego pieprzu...bo lubi...




Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlak.pl - Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni

Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni

Komentarze