Na rodzinne spotkanie polecam Wam dzisiaj przystawkę niespodziankę, czyli babeczki z chrupiącego boczku skrywające wewnątrz pyszną kiełbasę z szynki Morliny z soczewicą, aromatycznymi suszonymi pomidorami i oliwkami. To danie, które można przygotować w kilka chwil, aby móc zachwycić gości i przygotować się na ich przybycie ;)
„Babeczki” z kiełbasą i soczewicą
Składniki:
1)
pół kiełbasy z szynki Morliny
2)
12 plastrów wędzonego boczku
3)
40 g żółtej soczewicy
4)
mała cebula
5)
3 łyżeczki kaparów
6)
5 suszonych pomidorów
7)
garść liści szpinaku
8)
3 łyżeczki czarnych oliwek
9)
40 g tartego parmezanu
10)
sól, pieprz czarny świeżo mielony
11)
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie.
2. Kiełbasę z szynki Morliny kroimy w półplasterki,
a cebulkę w kosteczkę i podsmażamy je na patelni wysmarowanej olejem. Do smażenia
dodajemy też dwie łyżki oleju z suszonych pomidorów.
3. Gdy kiełbasa będzie już podsmażona, dodajemy do
niej ugotowaną soczewicę, pokrojone suszone pomidory, pokrojone w plasterki czarne oliwki, kapary oraz liście
szpinaku i chwilę podsmażamy. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na koniec dodajemy tarty parmezan i delikatnie
mieszamy.
4. Kokilki wykładamy plastrami boczku, tak aby kawałki
plastrów wystawały na zewnątrz. Następnie do każdej kokilki wkładamy kiełbasę z
soczewicą i przykrywamy wystającymi kawałkami boczku, tak aby powstały
„babeczki”.
5. Tak przygotowane kokilki wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 20-30 minut. Gdy babeczki
będą już upieczone, przykrywamy je płaskim talerzem, delikatnie odwracamy do
góry dnem i zdejmujemy kokilkę. Babeczki dekorujemy natką pietruszki i świeżym
tymiankiem.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlak.pl - Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni

Komentarze
Prześlij komentarz