"Babeczki" z kiełbasą i soczewicą

Na rodzinne spotkanie polecam Wam dzisiaj przystawkę niespodziankę, czyli babeczki z chrupiącego boczku skrywające wewnątrz pyszną kiełbasę z szynki Morliny z soczewicą, aromatycznymi suszonymi pomidorami i oliwkami. To danie, które można przygotować w kilka chwil, aby móc zachwycić gości i przygotować się na ich przybycie ;) 



„Babeczki” z kiełbasą i soczewicą
Składniki:
1)      pół kiełbasy z szynki Morliny
2)      12 plastrów wędzonego boczku
3)      40 g żółtej soczewicy
4)      mała cebula
5)      3 łyżeczki kaparów
6)      5 suszonych pomidorów
7)      garść liści szpinaku
8)      3 łyżeczki czarnych oliwek
9)      40 g tartego parmezanu
10)   sól, pieprz czarny świeżo mielony
11)   olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1.    Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie.
2. Kiełbasę z szynki Morliny kroimy w półplasterki, a cebulkę w kosteczkę i podsmażamy je na patelni wysmarowanej olejem. Do smażenia dodajemy też dwie łyżki oleju z suszonych pomidorów.
3.   Gdy kiełbasa będzie już podsmażona, dodajemy do niej ugotowaną soczewicę, pokrojone suszone pomidory, pokrojone w plasterki czarne oliwki, kapary oraz liście szpinaku i chwilę podsmażamy.  Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na koniec dodajemy tarty parmezan i delikatnie mieszamy.
4. Kokilki wykładamy plastrami boczku, tak aby kawałki plastrów wystawały na zewnątrz. Następnie do każdej kokilki wkładamy kiełbasę z soczewicą i przykrywamy wystającymi kawałkami boczku, tak aby powstały „babeczki”.
5.  Tak przygotowane kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 20-30 minut. Gdy babeczki będą już upieczone, przykrywamy je płaskim talerzem, delikatnie odwracamy do góry dnem i zdejmujemy kokilkę. Babeczki dekorujemy natką pietruszki i świeżym tymiankiem.

Smacznego!




Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlak.pl - Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni


Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni

Komentarze