Omlet z kiełbasą, pomidorami i oliwkami

Omlet to chyba jedno z najpopularniejszych dań śniadaniowych. Może być zarówno słodki podany z owocami lub dżemem, jak i wytrawny z mnóstwem różnych dodatków. Ja zawsze mam problem z podjęciem decyzji. 
Tym razem na poprawę humoru w ten szary poranek przygotowałam wytrawny omlet z kolorowymi dodatkami i delikatną, ale sycącą kiełbasą Morliny z piersi kurczaka.





Omlet z kiełbasą, pomidorami i oliwkami
Składniki:
1)      3 jajka
2)      3 łyżki mleka
3)      3-4 łyżki startego ser żółtego
4)      pół czerwonej papryki
5)      garść listków świeżej bazylii
6)      pół kawałka kiełbasy z piersi kurczaka Morliny
7)      kilka pomidorków koktajlowych
8)      3-4 łyżki czarnych oliwek
9)      olej do smażenia
10)   sól, świeżo mielony pieprz czarny

Sposób przygotowania:
1.  Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni wysmarowanej olejem. Pod koniec smażenia dodajemy połówki pomidorków koktajlowych i jeszcze chwilę podsmażamy.
2.  W misce roztrzepujemy jajka z 3 łyżkami mleka i dodajemy do nich starty ser żółty pokrojoną w kosteczkę paprykę, porwane listki bazylii, pokrojone w plasterki oliwki oraz sól i świeżo mielony pieprz czarny.
3.  Podsmażoną kiełbasę zalewamy masą jajeczną i smażymy delikatnie podważając brzegi. Gdy omlet będzie już prawie ścięty, przykrywamy patelnię talerzem, odwracamy do góry dnem i przekładamy omlet na talerz, po czym delikatnie zsuwamy go ponownie na patelnię i smażymy aż całość się zetnie. Po usmażeniu przekładamy na talerz dekorujemy natką pietruszki albo listkami świeżej bazylii i podajemy np. z keczupem lub sosem pomidorowym.

*omlet możemy też przygotować na patelni żeliwnej, którą można wstawić do piekarnika, wówczas omlet wstawiamy do piekarnika i pieczemy aż masa jajeczna zetnie się równomiernie, bez potrzeby przewracania.


          Smacznego!




Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlak.pl - Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni



Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni

Komentarze