Omlet to chyba jedno z najpopularniejszych dań śniadaniowych. Może być zarówno słodki podany z owocami lub dżemem, jak i wytrawny z mnóstwem różnych dodatków. Ja zawsze mam problem z podjęciem decyzji.
Tym razem na poprawę humoru w ten szary poranek przygotowałam wytrawny omlet z kolorowymi dodatkami i delikatną, ale sycącą kiełbasą Morliny z piersi kurczaka.
Omlet z kiełbasą, pomidorami i oliwkami
Składniki:
1)
3 jajka
2)
3 łyżki mleka
3)
3-4 łyżki startego ser żółtego
4)
pół czerwonej papryki
5)
garść listków świeżej bazylii
6)
pół kawałka kiełbasy z piersi kurczaka Morliny
7)
kilka pomidorków koktajlowych
8)
3-4 łyżki czarnych oliwek
9)
olej do smażenia
10)
sól, świeżo mielony pieprz czarny
Sposób przygotowania:
1. Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na
patelni wysmarowanej olejem. Pod koniec smażenia dodajemy połówki pomidorków
koktajlowych i jeszcze chwilę podsmażamy.
2. W misce roztrzepujemy jajka z 3 łyżkami mleka i
dodajemy do nich starty ser żółty pokrojoną w kosteczkę paprykę, porwane listki bazylii, pokrojone w
plasterki oliwki oraz sól i świeżo mielony pieprz czarny.
3. Podsmażoną kiełbasę zalewamy masą jajeczną i
smażymy delikatnie podważając brzegi. Gdy omlet będzie już prawie ścięty,
przykrywamy patelnię talerzem, odwracamy do góry dnem i przekładamy omlet na
talerz, po czym delikatnie zsuwamy go ponownie na patelnię i smażymy aż całość
się zetnie. Po usmażeniu przekładamy na talerz dekorujemy natką pietruszki albo
listkami świeżej bazylii i podajemy np. z keczupem lub sosem pomidorowym.
*omlet możemy też przygotować na
patelni żeliwnej, którą można wstawić do piekarnika, wówczas omlet wstawiamy do
piekarnika i pieczemy aż masa jajeczna zetnie się równomiernie, bez potrzeby przewracania.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlak.pl - Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni
Komentarze
Prześlij komentarz