W ten szczególny dzień Wigilii Bożego Narodzenia życzę Wam wszystkim zdrowych, spokojnych Świąt, przepełnionych wiarą, nadzieją i miłością. Aby wszystkie spotkania w gronie rodziny i znajomych przebiegały w spokojnej i miej atmosferze, a pokój, który zagości w waszych sercach nie trwa cały czas.
I jeszcze na ostatnią chwilę śledzik po kaszubsku, bo przecież to też musi być ;) Taki śledzik to doskonała przekąska nie tylko podczas Świąt Bożego Narodzenia, ale także na każdą inną okazję.Wspaniałe połączenie słodkich i słonych smaków, a do tego szczypta korzennych przypraw.
Śledzie po kaszubsku z rodzynkami
Składniki:
1)
8 płatów śledziowych marynowanych
2)
4 cebule
3)
250 g rodzynek
4)
koncentrat pomidorowy (ok. 250 g)
5)
2 łyżeczki mielonych goździków
6)
sól, pieprz
7)
2 łyżki octu lub sok z cytryny
8)
łyżeczka cukru
9)
łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
10)
2 listki laurowe
11)
olej
Sposób przygotowania:
1. Cebule obieramy, kroimy w półplasterki i podsmażamy
na rozgrzanym oleju aż będzie miękka. Następnie dodajemy rodzynki , koncentrat
pomidorowy oraz przyprawy – sól, pieprz, cukier, sok z cytryny lub ocet, liście
laurowe i potłuczone goździki, można dodać również łyżeczkę cynamonu – i chwilę
podsmażamy.
2. Śledzie kroimy na małe kawałki i układamy je w
naczyniu warstwami, każdą warstwę smarujemy sosem. Tak przygotowane śledzie
wkładamy do lodówki na kilka godzin, żeby „się przegryzły”.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz