Śledzie z suszonymi pomidorami i żurawiną

Każda rodzina ma swoje świąteczne tradycje. Nasza też. Jedną z takich tradycji jest to, że każdy ma za zadanie przygotować jakąś potrawę na Wigilię. Taki podział, żeby gospodarze wieczerzy wigilijnej mieli trochę łatwiej ;) Przez lata każdy wyrobił sobie swoją specjalizację, albo śledzie albo ciasto albo kapusta z grzybami, albo w wyniku rozmaitych kolei losu trzeba było nauczyć się także innych przepisów. 
Mi w tym roku przypadło zadanie upieczenia ciast. Przepis przygotowałam, przetestowałam, po czym zepsuł mi się piekarnik (wiem już o tym było, ale Święta bez piekarnika?! muszę się wyżalić ;). Ciasto bez pieczenia jakoś mi nie pasuje, więc w tym roku zamiast ciasta będą śledzie z suszonymi pomidorami i żurawiną. 




Śledzie z suszonymi pomidorami i żurawiną
Składniki:
1)      8 płatów śledziowych
2)      4 cebule
3)      słoiczek suszonych pomidorów
4)      120 g suszonej żurawiny
5)      120 g pestek dyni
6)      olej rzepakowy
7)      2 łyżki octu winnego
Sposób przygotowania
1.    Pomidory suszone kroimy w paski
2.    Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
3.   Cebulę  kroimy w półplasterki i chwilę podsmażamy na rozgrzanym oleju, tak aby pozostała lekko twarda. Cebulę przekładamy do miski i dodajemy do niej 2 łyżki octu winnego, olej z suszonych pomidorów oraz około pół szklanki oleju rzepakowego i delikatnie mieszamy.
4.     Śledzie kroimy na mniejsze kawałki (ok.3 cm).
5. W wybranym naczyniu układamy warstwę śledzi, następnie cebulę, posypujemy ją suszonymi pomidorami, suszoną żurawiną i pestkami dyni i tak aż do wyczerpania składników. Na ostatnią warstwę wylewamy pozostały olej, w którym była cebula. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę oleju rzepakowego. Wierzch posypujemy prażonymi pestkami dyni.
Smacznego!





Komentarze