W kuchni zapachniało już aromatycznymi zapachami cynamonu, anyżu czy goździków. Do tego jeszcze zapach obieranej mandarynki i nie mamy wątpliwości, że zbliżają się Święta Bożego Narodzenia.
Dla mnie Święta pachną korzennymi przyprawami, a zatem dziś "szarlotka" z korzenną dynią. Ciasto iście świąteczne, ale u nas całym rokiem, bo mój Smakosz stwierdził, że teraz to już tylko taką szarlotkę chce. Co zrobić? ...upiec trzeba (ale nie w tym roku, bo się pochwalę, mój piekarnik spłatał mi figla i zepsuł się na Święta, ot, taki prezencik od losu ;)
Dla mnie Święta pachną korzennymi przyprawami, a zatem dziś "szarlotka" z korzenną dynią. Ciasto iście świąteczne, ale u nas całym rokiem, bo mój Smakosz stwierdził, że teraz to już tylko taką szarlotkę chce. Co zrobić? ...upiec trzeba (ale nie w tym roku, bo się pochwalę, mój piekarnik spłatał mi figla i zepsuł się na Święta, ot, taki prezencik od losu ;)
„Szarlotka” z korzenną dynią
Składniki:
Ciasto:
1)
300 g mąki pszennej
2)
3 łyżki cukru
3)
jajko
4)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5)
2 łyżeczki cukru waniliowego
6)
250 g masła
Nadzienie:
1)
ok. 1,5 kg obranej i wydrążonej dyni
2)
galaretka pomarańczowa
3)
łyżka cynamonu
4)
pół łyżeczki mielonych goździków
5)
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
6)
300 g cukru
7)
pół łyżeczki imbiru
8)
sok z cytryny
Do dekoracji:
1)
cukier puder
1. Najpierw
przygotowujemy nadzienie: Dynię ścieramy na tarce, zasypujemy cukrem i
odstawiamy na 8 godzin. Następnie gotujemy ją razem z cukrem przez półtorej
godziny. Po godzinie gotowania dodajemy
pozostałe składniki oprócz galaretki. Galaretkę dodajemy pod koniec gotowania i
mieszamy.
2. Na
stolnicę wysypujemy wszystkie sypkie składniki i dodajemy do nich pokrojone na
małe kawałki masło i siekamy nożem, następnie dodajemy jajko i szybko
zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do
lodówki na pół godziny.
3. Spód
formy do pieczenia wylepiamy połową ciasta, nakładamy nadzienie, a na wierzchu
układamy kawałki pozostałego ciasta.
4. Tak
przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180
stopni i pieczemy około godziny. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
*Dynię możemy zastąpić cukinią
*Do nadzienia możemy dodać też prażone jabłka
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz