"Szarlotka" z korzenną dynią

W kuchni zapachniało już aromatycznymi zapachami cynamonu, anyżu czy goździków. Do tego jeszcze zapach obieranej mandarynki i nie mamy wątpliwości, że zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. 
Dla mnie Święta pachną korzennymi przyprawami, a zatem dziś "szarlotka" z korzenną dynią. Ciasto iście świąteczne, ale u nas całym rokiem, bo mój Smakosz stwierdził, że teraz to już tylko taką szarlotkę chce. Co zrobić? ...upiec trzeba (ale nie w tym roku, bo się pochwalę, mój piekarnik spłatał mi figla i zepsuł się na Święta, ot, taki prezencik od losu ;) 



„Szarlotka” z korzenną dynią
Składniki:
Ciasto:
1)      300 g mąki pszennej
2)      3 łyżki cukru
3)      jajko
4)      2 łyżeczki proszku do pieczenia
5)      2 łyżeczki cukru waniliowego
6)      250 g masła
Nadzienie:
1)      ok. 1,5 kg obranej i wydrążonej dyni
2)      galaretka pomarańczowa
3)      łyżka cynamonu
4)      pół łyżeczki mielonych goździków
5)      2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
6)      300 g cukru
7)      pół łyżeczki imbiru
8)      sok z cytryny
Do dekoracji:
1)      cukier puder
 Sposób przygotowania:
1.    Najpierw przygotowujemy nadzienie: Dynię ścieramy na tarce, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 8 godzin. Następnie gotujemy ją razem z cukrem przez półtorej godziny. Po godzinie gotowania  dodajemy pozostałe składniki oprócz galaretki. Galaretkę dodajemy pod koniec gotowania i mieszamy.
2.  Na stolnicę wysypujemy wszystkie sypkie składniki i dodajemy do nich pokrojone na małe kawałki masło i siekamy nożem, następnie dodajemy jajko i szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
3.    Spód formy do pieczenia wylepiamy połową ciasta, nakładamy nadzienie, a na wierzchu układamy kawałki pozostałego ciasta.
4. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około godziny. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.


*Dynię możemy zastąpić cukinią
*Do nadzienia możemy dodać też prażone jabłka

Smacznego!




Komentarze