Tagliatelle z pesto z awokado i bazylii

Pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam makaronu (nie dziwcie się, wspomnienia z przedszkola swoje robią.)... Teraz go uwielbiam, może nie kocham go taką miłością jak sushi, ale doceniam za możliwości, jakie mi daje, za to, że dzięki niemu mogę szybko przygotować obiad, i za to, że mogę go połączyć naprawdę ze wszystkim.

Dziś makaron na zielono, czyli z pesto z awokado i aromatycznej bazylii z dodatkiem suszonych pomidorów. Łatwe, szybkie i smaczne. Co tu więcej pisać ;)




Tagliatelle z pesto z awokado i bazylii z suszonymi pomidorami i orzeszkami pinii
Składniki:
1)      ok. 250 g makaronu tagliatelle
2)      2 szt. awokado
3)      30 g listków świeżej bazylii
4)      pół cytryny
5)      4 łyżki oliwy z oliwek
6)     8-10 suszonych pomidorów
7)      40 g orzeszków pinii
8)      sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1.    Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
2.   Awokado obieramy, usuwamy pestkę, a miąższ umieszczamy w naczyniu do miksowania. Dodajemy listki bazylii, połowę orzeszków piniowych, oliwę z oliwek, sok z połowy cytryny i miksujemy blenderem do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji, ale z wyczuwalnymi małymi drobinkami orzeszków. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Na koniec makaron mieszamy z przygotowanym pesto, pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami i posypujemy pozostałymi orzeszkami pinii.

*opcjonalnie do tego pesto możemy dodać też 1-2 ząbki czosnku
              Smacznego!





Komentarze