Pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam makaronu (nie dziwcie się, wspomnienia z przedszkola swoje robią.)... Teraz go uwielbiam, może nie kocham go taką miłością jak sushi, ale doceniam za możliwości, jakie mi daje, za to, że dzięki niemu mogę szybko przygotować obiad, i za to, że mogę go połączyć naprawdę ze wszystkim.
Dziś makaron na zielono, czyli z pesto z awokado i aromatycznej bazylii z dodatkiem suszonych pomidorów. Łatwe, szybkie i smaczne. Co tu więcej pisać ;)
Tagliatelle z pesto z awokado i bazylii z suszonymi pomidorami i
orzeszkami pinii
Składniki:
1) ok.
250 g makaronu tagliatelle
2) 2
szt. awokado
3) 30
g listków świeżej bazylii
4) pół
cytryny
5) 4
łyżki oliwy z oliwek
6) 8-10 suszonych
pomidorów
7) 40
g orzeszków pinii
8) sól,
pieprz
Sposób przygotowania:
1. Makaron
gotujemy al dente w osolonej wodzie.
2. Awokado
obieramy, usuwamy pestkę, a miąższ umieszczamy w naczyniu do miksowania.
Dodajemy listki bazylii, połowę orzeszków piniowych, oliwę z oliwek, sok z połowy
cytryny i miksujemy blenderem do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji, ale
z wyczuwalnymi małymi drobinkami orzeszków. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Na
koniec makaron mieszamy z przygotowanym pesto, pokrojonymi w paseczki suszonymi
pomidorami i posypujemy pozostałymi orzeszkami pinii.
*opcjonalnie do tego pesto możemy dodać też 1-2 ząbki czosnku
Smacznego!*opcjonalnie do tego pesto możemy dodać też 1-2 ząbki czosnku
Komentarze
Prześlij komentarz