Tartaletki z kapustą kiszoną pod grzybową kruszonką

Minął czas długich przygotowań do Świąt, minęły Święta (jak zwykle zbyt szybko), a teraz nadszedł czas przygotowań do Sylwestra i całego karnawału. Na imprezowy stół polecam coś na jeden kęs albo trzy ;) Tym razem tartaletki z kapustą pod grzybową kruszonką. To wspaniałe kruche babeczki wypełnione farszem z kiszonej kapusty schowanej pod grzybową kruszonką. Doskonała przekąska na każdą okazję, zarówno jako dodatek do czerwonego barszczu, jak i jako samodzielna przekąska. Możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Do przygotowania tych tartaletek można także wykorzystać pozostałości wigilijnej kapusty z grzybami lub grochem. 


Tartaletki z kiszoną kapustą i grzybową kruszonką
Składniki:
Ciasto:
1)      200 g mąki pszennej
2)      150 g zimnego masła
3)      łyżeczka soli
4)      1 jajko
5)      łyżka śmietany 18 %
6)      łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka
1)      80 g mąki pszennej
2)      2 łyżeczki sproszkowanych suszonych grzybów
3)      50 g masła
4)      pół łyżeczki soli
Farsz:
1)      200 g kiszonej kapusty
2)      duża cebula
3)      1/3 szklanki oleju + olej do smażenia
4)      sól, pieprz

Sposób przygotowania:
1. Kapustę kiszoną umieszczamy w garnku i zalewamy olejem (1/3 szklanki), dodajemy odrobinę wody i gotujemy przez 40 minut. Następnie osączamy na sitku. Gdy kapusta będzie już osączona, siekamy ją nożem.
2.  Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż będzie miękka, a następnie dodajemy ją do posiekanej kapusty, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
3.  Przygotowujemy ciasto na tartaletki: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, sól i pokrojone na kawałki zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko, łyżkę śmietany i szybko zagniatamy ciasto.
4.    Foremki do tartaletek wylepiamy ciastem i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
5.   Składniki na kruszonkę ugniatamy palcami tak, aby powstała kruszonka.
6. Tartaletki napełniamy przygotowanym farszem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 20 minut.



Komentarze