Torcik gofrowy

Ciągle mam zepsuty piekarnik, ale to nic, bo nawet bez użycia piekarnika można stworzyć wspaniały deser. Dla tych, którzy nie mogą lub nie chcą piec mam propozycję - torcik gofrowy. Torcik prezentuje się efektownie, a jego przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Bazę tortu tworzą intensywnie czekoladowe gofry, następnie przełożone kremowym nadzieniem. Taki tort to gratka dla miłośników czekolady (czyli mój Niejadek będzie w siódmym niebie ;)



                 Czekoladowy torcik gofrowy
Składniki:
Gofry czekoladowe:
1)      250 g mąki pszennej
2)      100 g czekolady gorzkiej
3)      30 g kakao
4)      3 łyżki cukru
5)      2 jajka
6)      łyżeczka proszku do pieczenia
7)      3 łyżki oleju
8)      250 ml mleka
Krem sernikowy:
1)      200 g twarogu sernikowego
2)      150 g śmietany 36 %
3)      4 łyżki cukru pudru
Krem czekoladowy:
1)      250 g serka mascarpone
2)      200 g czekolady mlecznej
3)      200 g śmietany 36%
4)      łyżka cukru pudru
Do dekoracji:
1)      50 g czekolady gorzkiej
2)      50 g śmietanki 30%
3)      mrożone maliny
Sposób przygotowania:
1.    Czekoladę siekamy na drobne kawałki.
2.    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
3.    W misce miksujemy mąkę, mleko, olej, żółtka, kakao, cukier, proszek do pieczenia. Następnie dodajemy ubitą pianę i posiekaną czekoladę i delikatnie mieszamy.
4.    Gofry pieczemy w rozgrzanej gofrownicy przez kilka minut aż będą lekko chrupiące i odstawiamy do ostygnięcia.
5.   Przygotowujemy krem czekoladowy: podgrzewamy śmietankę i dodajemy do niej połamaną czekoladę i mieszamy aż czekolada się rozpuści. Pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy serek mascarpone z cukrem i ze śmietanką połączoną z czekoladą. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką i wstawiamy na chwilę do lodówki.
6. Przygotowujemy krem sernikowy: twaróg sernikowy miksujemy ze śmietanką i cukrem pudrem do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką i wstawiamy na chwilę do lodówki.
7. Przygotowujemy polewę czekoladową: w garnuszku podgrzewamy śmietankę 30 %, a następnie rozpuszczamy w niej czekoladę. Gdyby polewa była zbyt gęsta można dodać jeszcze trochę śmietanki do uzyskania pożądanej konsystencji.
8.    Na talerzu składamy tort. Układamy jedną warstwę gofrów, wyciskamy na nią krem sernikowy, przykrywamy kolejnymi goframi, wyciskamy krem czekoladowy, przykrywamy kolejnymi goframi. Wierzch tortu polewamy polewą czekoladową, dekorujemy kremem sernikowym i mrożonymi malinami.
Smacznego!




Komentarze