Ciągle mam zepsuty piekarnik, ale to nic, bo nawet bez użycia piekarnika można stworzyć wspaniały deser. Dla tych, którzy nie mogą lub nie chcą piec mam propozycję - torcik gofrowy. Torcik prezentuje się efektownie, a jego przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Bazę tortu tworzą intensywnie czekoladowe gofry, następnie przełożone kremowym nadzieniem. Taki tort to gratka dla miłośników czekolady (czyli mój Niejadek będzie w siódmym niebie ;)
Składniki:
Gofry czekoladowe:
1)
250 g mąki pszennej
2)
100 g czekolady gorzkiej
3)
30 g kakao
4)
3 łyżki cukru
5)
2 jajka
6)
łyżeczka proszku do pieczenia
7)
3 łyżki oleju
8)
250 ml mleka
Krem sernikowy:
1)
200 g twarogu sernikowego
2)
150 g śmietany 36 %
3)
4 łyżki cukru pudru
Krem czekoladowy:
1)
250 g serka mascarpone
2)
200 g czekolady mlecznej
3)
200 g śmietany 36%
4)
łyżka cukru pudru
Do dekoracji:
1)
50 g czekolady gorzkiej
2)
50 g śmietanki 30%
3)
mrożone maliny
Sposób przygotowania:
1. Czekoladę siekamy na drobne kawałki.
2. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na
sztywną pianę.
3. W misce miksujemy mąkę, mleko, olej, żółtka,
kakao, cukier, proszek do pieczenia. Następnie dodajemy ubitą pianę i posiekaną
czekoladę i delikatnie mieszamy.
4. Gofry pieczemy w rozgrzanej gofrownicy przez
kilka minut aż będą lekko chrupiące i odstawiamy do ostygnięcia.
5. Przygotowujemy krem czekoladowy: podgrzewamy
śmietankę i dodajemy do niej połamaną czekoladę i mieszamy aż czekolada się
rozpuści. Pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy serek mascarpone z
cukrem i ze śmietanką połączoną z czekoladą. Krem przekładamy do rękawa
cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką i wstawiamy na chwilę do lodówki.
6. Przygotowujemy krem sernikowy: twaróg sernikowy
miksujemy ze śmietanką i cukrem pudrem do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem
przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką i wstawiamy
na chwilę do lodówki.
7. Przygotowujemy polewę czekoladową: w garnuszku
podgrzewamy śmietankę 30 %, a następnie rozpuszczamy w niej czekoladę. Gdyby
polewa była zbyt gęsta można dodać jeszcze trochę śmietanki do uzyskania
pożądanej konsystencji.
8. Na talerzu składamy tort. Układamy jedną warstwę
gofrów, wyciskamy na nią krem sernikowy, przykrywamy kolejnymi goframi,
wyciskamy krem czekoladowy, przykrywamy kolejnymi goframi. Wierzch tortu
polewamy polewą czekoladową, dekorujemy kremem sernikowym i mrożonymi malinami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz