Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, przynajmniej tak od zawsze mnie uczyli :) A więc taka szybka śniadaniowa propozycja nazwana z włoska bruschettą, a po naszemu grzanki z mozzarellą, szynką parmeńską i oliwkami z sosem na bazie ketchupu (to tak na szybko, bo oczywiście możemy przygotować swój sos pomidorowy). Pyszne danie, które przygotujemy w kilka chwil.
To także moja kolejna potyczka na tym kulinarnym poligonie, bo przecież ile można jeść kanapki z miodem?! To mamusia wymyśliła, grzanki, ciepłe, chrupiące, kolorowe i co? Przy jedzeniu rozebrane na czynniki pierwsze, Smakosz tak się zajadał, że kilka dni później nieproszony kupił mozzarellę, Dziecko jedzące zdjęło szynkę i "to zielone", a Niejadek zdjął wszystko z chrupiących kromek i nie zjadł.... o przepraszam, oliwki zjadł....
Bruschetta z mozzarellą i pomidorowym sosem
Składniki:
1)
1 bagietka
2)
kilka plastrów szynki parmeńskiej
3)
kilka czarnych oliwek
4)
2 kulki mozzarelli
5)
2-3 suszone pomidory
6)
9 łyżek ketchupu
7)
1 łyżka oliwy
8)
bazylia, oregano
9)
sól, pieprz czarny świeżo mielony
Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy sos: 9 łyżek ketchupu mieszamy z
2 łyżkami oliwy i dodajemy bazylię, oregano, odrobinę soli i pieprz czarny świeżo
mielony
2. Suszone pomidory kroimy w paseczki, oliwki i
mozzarellę w plasterki, a plastry szynki parmeńskiej kroimy na mniejsze
kawałki.
3. Bagietkę kroimy na małe kromeczki i smarujemy
przygotowanym sosem. Tak przygotowane kromki wkładamy do piekarnika nagrzanego
do temperatury 180 stopni i opiekamy około 5 minut. Po tym czasie na każdej z
nich układamy kawałki szynki parmeńskiej, paseczki suszonych pomidorów,
plasterki mozzarelli i plasterki oliwek. Tak przygotowane grzanki wkładamy do
piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekamy do czasu aż
mozzarella się rozpuści. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy listkami świeżej
bazylii, rukoli lub roszponki i skrapiamy pozostałym sosem pomidorowym.
Komentarze
Prześlij komentarz