Bruschetta z mozzarellą, szynką parmeńską i oliwkami

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, przynajmniej tak od zawsze mnie uczyli :) A więc taka szybka śniadaniowa propozycja nazwana z włoska bruschettą, a po naszemu grzanki z mozzarellą, szynką parmeńską i oliwkami z sosem na bazie ketchupu (to tak na szybko, bo oczywiście możemy przygotować swój sos pomidorowy). Pyszne danie, które przygotujemy w kilka chwil.
To także moja kolejna potyczka na tym kulinarnym poligonie, bo przecież ile można jeść kanapki z miodem?! To mamusia wymyśliła, grzanki, ciepłe, chrupiące, kolorowe i co? Przy jedzeniu rozebrane na czynniki pierwsze, Smakosz tak się zajadał, że kilka dni później nieproszony kupił mozzarellę, Dziecko jedzące zdjęło szynkę i "to zielone", a Niejadek zdjął wszystko z chrupiących kromek i nie zjadł.... o przepraszam, oliwki zjadł....


Bruschetta z mozzarellą i pomidorowym sosem
Składniki:
1)      1 bagietka
2)      kilka plastrów szynki parmeńskiej
3)      kilka czarnych oliwek
4)      2 kulki mozzarelli
5)      2-3 suszone pomidory
6)      9 łyżek ketchupu
7)      1 łyżka oliwy
8)      bazylia, oregano
9)      sól, pieprz czarny świeżo mielony
Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy sos: 9 łyżek ketchupu mieszamy z 2 łyżkami oliwy i dodajemy bazylię, oregano, odrobinę soli i pieprz czarny świeżo mielony
2. Suszone pomidory kroimy w paseczki, oliwki i mozzarellę w plasterki, a plastry szynki parmeńskiej kroimy na mniejsze kawałki.
3.  Bagietkę kroimy na małe kromeczki i smarujemy przygotowanym sosem. Tak przygotowane kromki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i opiekamy około 5 minut. Po tym czasie na każdej z nich układamy kawałki szynki parmeńskiej, paseczki suszonych pomidorów, plasterki mozzarelli i plasterki oliwek. Tak przygotowane grzanki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekamy do czasu aż mozzarella się rozpuści. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy listkami świeżej bazylii, rukoli lub roszponki i skrapiamy pozostałym sosem pomidorowym.



Komentarze