Brzdąc z konfiturą

Nigdy nie byłam miłośniczką ciast z kremem, ale cóż...mam w domu miłośnika własnie takowych. Smakosz, bo o nim mowa, mógłby jeść tylko takie, żadne babki, kruche czy drożdżowe, ma być krem, najlepiej duuużo kremu. Cóż począć, trzeba było polubić i nauczyć się robić ciasta z kremem :) 
Dziś bardzo proste i niezbyt pracochłonne ciasto, czyli moja wersja popularnego brzdąca. Lekkie, puszyste ciasto przełożone konfiturą i kakaowym kremem na bazie śmietanki i mascarpone, będzie idealne na deser. 
„Brzdąc” z konfiturą
Składniki:
Biszkopt:
1)      4 jajka
2)      6 łyżek mąki pszennej
3)      4 łyżki mąki ziemniaczanej
4)      8ł yżek cukru
5)      łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
1)      300 g serka mascarpone
2)      400 g śmietany 36%
3)      4 łyżki kakao
4)      100 g cukru pudru
Dodatkowo:
1)      konfitura (np. z owoców leśnych lub wiśniowa)
2)      sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:
1.   Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i mieszamy lub miksujemy mikserem na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy lub miksujemy mikserem na najniższych obrotach.
2. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy (u mnie ok. 24x28cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 170 stopni i pieczemy około 20 minut. Po pieczeniu biszkopt odstawiamy do ostudzenia, Gdy biszkopt będzie już wystudzony kroimy go w poprzek na dwa blaty.
3.    Ok. 250 ml wody mieszamy z sokiem z połowy cytryny.
4.  Przygotowujemy krem: do wysokiego naczynia przekładamy mascarpone, śmietanę 36% i cukier i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Pod koniec miksowania dodajemy kakao i miksujemy tylko do połączenia składników.
5.  W blaszce układamy jeden blat biszkoptu, nasączamy go wodą z cytryną, smarujemy go konfiturą i nakładamy na nią połowę kremu kakaowego, po czym przykrywamy go drugim blatem biszkoptu i powtarzamy wszystkie czynności. Na wierzchniej warstwie można zrobić widelcem wzorki.
Smacznego!



Komentarze