Nigdy nie byłam miłośniczką ciast z kremem, ale cóż...mam w domu miłośnika własnie takowych. Smakosz, bo o nim mowa, mógłby jeść tylko takie, żadne babki, kruche czy drożdżowe, ma być krem, najlepiej duuużo kremu. Cóż począć, trzeba było polubić i nauczyć się robić ciasta z kremem :)
Dziś bardzo proste i niezbyt pracochłonne ciasto, czyli moja wersja popularnego brzdąca. Lekkie, puszyste ciasto przełożone konfiturą i kakaowym kremem na bazie śmietanki i mascarpone, będzie idealne na deser.
„Brzdąc” z konfiturą
Składniki:
Biszkopt:
1)
4 jajka
2)
6 łyżek mąki pszennej
3)
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4)
8ł yżek cukru
5)
łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
1)
300 g serka mascarpone
2)
400 g śmietany 36%
3)
4 łyżki kakao
4)
100 g cukru pudru
Dodatkowo:
1)
konfitura (np. z owoców leśnych lub wiśniowa)
2)
sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
1. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Żółtka
oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną
pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie dodajemy pojedynczo
żółtka i mieszamy lub miksujemy mikserem na najniższych obrotach. Na koniec
dodajemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy lub miksujemy mikserem na najniższych
obrotach.
2. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy (u mnie ok. 24x28cm) i
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 170 stopni i pieczemy
około 20 minut. Po pieczeniu biszkopt odstawiamy do ostudzenia, Gdy biszkopt będzie
już wystudzony kroimy go w poprzek na dwa blaty.
3. Ok. 250 ml wody mieszamy z sokiem z połowy
cytryny.
4. Przygotowujemy krem: do wysokiego naczynia
przekładamy mascarpone, śmietanę 36% i cukier i miksujemy do uzyskania gładkiego
kremu. Pod koniec miksowania dodajemy kakao i miksujemy tylko do połączenia składników.
5. W blaszce układamy jeden blat biszkoptu,
nasączamy go wodą z cytryną, smarujemy go konfiturą i nakładamy na nią połowę
kremu kakaowego, po czym przykrywamy go drugim blatem biszkoptu i powtarzamy
wszystkie czynności. Na wierzchniej warstwie można zrobić widelcem wzorki.
Smacznego!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz