Czekoladowe cake pops

Cake pops, czyli ciastka na patyka zna chyba każdy. Ja po Świętach też postanowiłam je przygotować, bo zostały mi resztki suchego biszkoptu (wszak u nas grudzień jest miesiącem tortów, bo prawie cała rodzina z grudnia, więc chyba stanie, się tradycją, że w styczniu będą królować cake pops). I faktycznie, to bardzo ciekawy sposób na wykorzystanie suchego ciasta, ale jeśli nie mamy takowego, to do przygotowania takich lizaków możemy wykorzystać herbatniki. 
Moje dzieci i Smakosz byli zachwyceni, ledwo udało mi się zdjęcie zrobić ;)


Czekoladowe cake pops
Składniki:
1)      200 g suchego ciasta biszkoptowego (może też być np. kruche albo babka)
2)      120 g mascarpone
3)      70 g czekolady gorzkiej
4)      3 łyżki nutelli (lub innego ulubionego kremu czekoladowego)
5)      200 g czekolady gorzkiej (lub innej) do oblania
Sposób przygotowania:
1.    Suche ciasto rozdrabniamy blenderem na bardzo drobne okruszki.
2.   70 g gorzkiej czekolady roztapiamy (najlepiej w kąpieli wodnej) i odstawiamy do wystygnięcia.
3.   Do pokruszonego ciasta dodajemy serek mascarpone, roztopioną i ostudzoną czekoladę oraz 3 łyżki nutelli i wszystko zagniatamy. Tak przygotowaną masę wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ją z lodówki i formujemy z niej kulki wielkości orzecha włoskiego (możemy do tego użyć specjalnych silikonowych foremek).
4.    Roztapiamy pozostałą czekoladę i zanurzamy w niej patyczki na około 1 cm, a następnie wkładamy do każdej kulki. Tak przygotowane lizaki wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc)
5. Ponownie roztapiamy pozostałą czekoladę i obtaczamy w niej schłodzone lizaki. Możemy je dowolnie dekorować.

6. Gotowe cake pops wbijamy np. w kawałek styropianu albo ustawiamy w specjalnej podstawce do całkowitego stężenia czekolady. 
Smacznego!





Komentarze