Dawno nie było nic o plackach, a przecież to właśnie placki są
podstawą menu naszego Niejadka. W plackach jest chyba wszystko, bo jak już
kiedyś pisałam, to mój sposób na przemycanie różnych składników do niejadkowego
brzuszka. Tym razem przedstawię Wam czerwone placki z burakiem to na
słodko! Przyznam, że przed ich usmażeniem, długo się zastanawiałam, czy to w
ogóle będzie zjadliwe. Później okazało się, że jest to nie tylko zjadliwe, ale
jest pyszne. Burak jest niewyczuwalny, ale nadaje plackom pięknego koloru,
natomiast placki pachną wanilią i słodko smakują.
Muszę przyznać, że było to ciekawy sposób podania dziecku buraka, ale najważniejsze, że zjadł z apetytem :D (i dla nas też zostało)
Czerwone placki
Składniki:
1)
70 g płatków owsianych
2)
60 g mąki pszennej
3)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4)
2 łyżki miodu
5)
125 ml mleka
6)
1 średni upieczony burak
7)
2 łyżki nasion chia
8)
3 jajka
9)
ekstrakt waniliowy
10)
szczypta soli
11)
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Buraka rozdrabniamy blenderem.
2. Mleko ubijamy z żółtkami. Dodajemy do niego
rozdrobnionego buraka i chwilę miksujemy.
3. Płatki owsiane rozdrabniamy blenderem. Dodajemy
do nich proszek do pieczenia, mąkę, mleko z żółtkami i burakiem, nasiona chia,
ekstrakt waniliowy i miód i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę
odstawiamy na pół godziny.
4. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pianę dodajemy
do ciasta na placki i delikatnie wszystko mieszamy.
5. Na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem łyżką
formujemy placki i smażymy je z dwóch stron.

* Placki możemy podać z bakaliami karmelizowanymi w miodzie. Kilka łyżek orzechów, migdałów i rodzynek prażymy kilka chwil na suchej patelni, następnie dodajemy 2-3 łyżki miodu i chwilę podgrzewamy, cały czas mieszając aż miód się rozpuści.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz