Czerwone placki


Dawno nie było nic o plackach, a przecież to właśnie placki są podstawą menu naszego Niejadka. W plackach jest chyba wszystko, bo jak już kiedyś pisałam, to mój sposób na przemycanie różnych składników do niejadkowego brzuszka. Tym razem przedstawię Wam czerwone placki z burakiem  to na słodko! Przyznam, że przed ich usmażeniem, długo się zastanawiałam, czy to w ogóle będzie zjadliwe. Później okazało się, że jest to nie tylko zjadliwe, ale jest pyszne. Burak jest niewyczuwalny, ale nadaje plackom pięknego koloru, natomiast placki pachną wanilią i słodko smakują. 
Muszę przyznać, że było to ciekawy sposób podania dziecku buraka, ale najważniejsze, że zjadł z apetytem :D (i dla nas też zostało)



Czerwone placki
Składniki:
1)      70 g płatków owsianych
2)      60 g mąki pszennej
3)      1 łyżeczka proszku do pieczenia
4)      2 łyżki miodu
5)      125 ml mleka
6)      1 średni upieczony burak
7)      2 łyżki nasion chia
8)      3 jajka
9)      ekstrakt waniliowy
10)   szczypta soli
11)   olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1.    Buraka rozdrabniamy blenderem.
2.    Mleko ubijamy z żółtkami. Dodajemy do niego rozdrobnionego buraka i chwilę miksujemy.
3.    Płatki owsiane rozdrabniamy blenderem. Dodajemy do nich proszek do pieczenia, mąkę, mleko z żółtkami i burakiem, nasiona chia, ekstrakt waniliowy i miód i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę odstawiamy na pół godziny.
4.    Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pianę dodajemy do ciasta na placki i delikatnie wszystko mieszamy.
5.    Na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem łyżką formujemy placki i smażymy je z dwóch stron.

*   Placki możemy podać z bakaliami karmelizowanymi w miodzie. Kilka łyżek orzechów, migdałów i rodzynek prażymy kilka chwil na suchej patelni, następnie dodajemy 2-3 łyżki miodu i chwilę podgrzewamy, cały czas mieszając aż miód się rozpuści.
Smacznego!






Komentarze