Kurczak po japońsku

Zima w pełni (przynajmniej w kalendarzu, bo za moim oknem wiosna), a na talerzu trochę egzotyki, czyli kurczak po japońsku z ryżem. Mięso jest kruche i pachnące aromatami Dalekiego Wschodu. Danie proste, z kilku składników i szybkie w przygotowaniu (nie licząc czasu leżakowania w marynacie). Pyszne i idealne zarówno na obiad po całym dniu pracy, jak i na przyjęcie. Na naszej rodzinnej imprezie to właśnie ten kurczak zrobił furorę, choć moi mali solenizanci postawili na sam ryż....

Kurczak po japońsku
Składniki:              
1)      podwójna duża pierś z kurczaka
2)      10 łyżek ciemnego sosu sojowego
3)      4 łyżki sake
4)      2 łyżki oleju sezamowego
5)      4 łyżki cukru
6)      2-3 ząbki czosnku
7)      200 g pędów bambusa
8)      ok. 200 g ryżu
9)      pieprz czarny świeżo mielony
10)   olej do smażenia
11)   kilka łyżek sezamu

Sposób przygotowania:
1.  Najpierw przygotowujemy marynatę do mięsa: w misce mieszamy 10 łyżek ciemnego sosu sojowego, 4 łyżki sake, 2 łyżki oleju sezamowego, 4 łyżki cukru oraz wyciśnięty przez praskę czosnek i świeżo mielony pieprz czarny.
2.  Pierś z kurczaka kroimy w kawałki (ok. 2 cm), wkładamy do przygotowanej marynaty i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie kurczaka smażymy kilka minut na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem. Pod koniec smażenia dodajemy pędy bambusa i mieszamy.
3.    W międzyczasie gotujemy ryż.
4.   Sezam prażymy na suchej patelni.
5. Ugotowany ryż układamy na talerzu, a na nim usmażonego kurczaka, a następnie posypujemy prażonym sezamem.

Smacznego!







Komentarze