Zima w pełni (przynajmniej w kalendarzu, bo za moim oknem wiosna), a na talerzu trochę egzotyki, czyli kurczak po japońsku z ryżem. Mięso jest kruche i pachnące aromatami Dalekiego Wschodu. Danie proste, z kilku składników i szybkie w przygotowaniu (nie licząc czasu leżakowania w marynacie). Pyszne i idealne zarówno na obiad po całym dniu pracy, jak i na przyjęcie. Na naszej rodzinnej imprezie to właśnie ten kurczak zrobił furorę, choć moi mali solenizanci postawili na sam ryż....
Kurczak po japońsku
Składniki:
1) podwójna
duża pierś z kurczaka
2) 10
łyżek ciemnego sosu sojowego
3) 4
łyżki sake
4) 2
łyżki oleju sezamowego
5) 4
łyżki cukru
6) 2-3
ząbki czosnku
7) 200
g pędów bambusa
8) ok.
200 g ryżu
9) pieprz
czarny świeżo mielony
10) olej
do smażenia
11) kilka
łyżek sezamu
Sposób przygotowania:
1. Najpierw
przygotowujemy marynatę do mięsa: w misce mieszamy 10 łyżek ciemnego sosu
sojowego, 4 łyżki sake, 2 łyżki oleju sezamowego, 4 łyżki cukru oraz wyciśnięty
przez praskę czosnek i świeżo mielony pieprz czarny.
2. Pierś
z kurczaka kroimy w kawałki (ok. 2 cm), wkładamy do przygotowanej marynaty i wstawiamy
do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie kurczaka smażymy kilka minut na
rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem. Pod koniec smażenia dodajemy pędy bambusa
i mieszamy.
3. W
międzyczasie gotujemy ryż.
4. Sezam
prażymy na suchej patelni.
5. Ugotowany
ryż układamy na talerzu, a na nim usmażonego kurczaka, a następnie posypujemy
prażonym sezamem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz