Tak oto mamy Nowy Rok i nowe postanowienia. A zatem dla tych, którzy w tym roku pierwszy raz (albo i kolejny ;) postanowili zdrowo się odżywiać mam przepis na pasztet z żółtej soczewicy przygotowany na parze nadziewany suszonymi śliwkami z dodatkiem sosu żurawinowego, czyli samo zdrowie.
W moim przypadku przygotowanie tego pasztetu na parze wymuszone było trochę okolicznościami, bo ciągle czekam na serwis do piekarnika, ale jak to mówią potrzeba matką wynalazku. I tak właśnie zamiast w piekarniku to gotował się pasztet na parze i udał się :)
Niektórzy, jak mój Smakosz, muszą się porządnie psychicznie przygotować do zmiany nawyków żywieniowych, ale tym, którzy już na tej drodze się znaleźli życzę cierpliwości, wytrwałości i smacznego :D
Pasztet z żółtej soczewicy ze śliwkami przygotowany na parze z sosem
żurawinowym
W moim przypadku przygotowanie tego pasztetu na parze wymuszone było trochę okolicznościami, bo ciągle czekam na serwis do piekarnika, ale jak to mówią potrzeba matką wynalazku. I tak właśnie zamiast w piekarniku to gotował się pasztet na parze i udał się :)
Niektórzy, jak mój Smakosz, muszą się porządnie psychicznie przygotować do zmiany nawyków żywieniowych, ale tym, którzy już na tej drodze się znaleźli życzę cierpliwości, wytrwałości i smacznego :D
Składniki:
Pasztet
1)
120 g żółtej soczewicy
2)
jajko
3)
1 ugotowana marchewka
4)
1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
5)
cebula
6)
olej do smażenia
7)
sól
8)
pieprz czarny świeżo mielony
9)
czubryca zielona
10)
kilka suszonych wędzonych śliwek
Sos żurawinowy
1)
6 łyżek suszonej żurawiny
2)
sok z połowy pomarańczy
3)
sok z połowy cytryny
4)
2-3 łyżki czerwonego wina (półwytrawnego)
5)
imbir
6)
cynamon
Sposób przygotowania:
1. Cebulę
kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem.
2. Soczewicę
gotujemy do miękkości. Następnie po odcedzeniu dodajemy do niej pokrojoną w
kawałki marchewkę oraz podduszoną cebulkę wraz z olejem i miksujemy blenderem
do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę doprawiamy solą, świeżo mielonym
czarnym pieprzem oraz czubrycą i mieszamy. Na koniec dodajemy do masy jajko i
jeszcze raz mieszamy do połączenia składników. Jeżeli masa jest zbyt rzadka
można dodać do niej 1 lub 2 łyżki bułki tartej.
3. Foremkę
do pieczenia wykładamy folią spożywczą tak, aby wystawała na zewnątrz i aby
można nią było przykryć pasztet. Na spód formy wykładamy trochę masy z
soczewicy, po środku układamy suszone śliwki i na to wykładamy pozostałą masę.
Tak przygotowany pasztet owijamy szczelnie folią, wyjmujemy z formy i
delikatnie przekładamy do naczynia do gotowania na parze i gotujemy około 20
minut.
4. Żurawinę
wkładamy do garnuszka i zalewamy gorącą wodą tak, aby cała była przykryta .
dodajemy sok z połowy pomarańczy i sok z połowy cytryny, 2-3 łyżki czerwonego
wina, szczyptę imbiru oraz trochę cynamonu i gotujemy około 10 minut. Po
ugotowaniu żurawinę miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji (mniej lub
bardziej rozdrobnionej).
5. Gotowy
pasztet podajemy z sosem żurawinowym.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz