Pasztet z żółtej soczewicy przygotowany na parze ze śliwką i sosem żurawinowym

Tak oto mamy Nowy Rok i nowe postanowienia. A zatem dla tych, którzy w tym roku pierwszy raz (albo i kolejny ;) postanowili zdrowo się odżywiać mam przepis na pasztet z żółtej soczewicy przygotowany na parze nadziewany suszonymi śliwkami z dodatkiem sosu żurawinowego, czyli samo zdrowie. 
W moim przypadku przygotowanie tego pasztetu na parze wymuszone było trochę okolicznościami, bo ciągle czekam na serwis do piekarnika, ale jak to mówią potrzeba matką wynalazku. I tak właśnie zamiast w piekarniku to gotował się pasztet na parze i udał się :)

Niektórzy, jak mój Smakosz, muszą się porządnie psychicznie przygotować do zmiany nawyków żywieniowych, ale tym, którzy już na tej drodze się znaleźli życzę cierpliwości, wytrwałości i smacznego :D

 Pasztet z żółtej soczewicy ze śliwkami przygotowany na parze z sosem żurawinowym

Składniki:
Pasztet
1)      120 g żółtej soczewicy
2)      jajko
3)      1 ugotowana marchewka
4)      1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
5)      cebula
6)      olej do smażenia
7)      sól
8)      pieprz czarny świeżo mielony
9)      czubryca zielona
10)   kilka suszonych wędzonych śliwek
Sos żurawinowy
1)      6 łyżek suszonej żurawiny
2)      sok z połowy pomarańczy
3)      sok z połowy cytryny
4)      2-3 łyżki czerwonego wina (półwytrawnego)
5)      imbir
6)      cynamon

Sposób przygotowania:
1. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem.
2.    Soczewicę gotujemy do miękkości. Następnie po odcedzeniu dodajemy do niej pokrojoną w kawałki marchewkę oraz podduszoną cebulkę wraz z olejem i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz czubrycą i mieszamy. Na koniec dodajemy do masy jajko i jeszcze raz mieszamy do połączenia składników. Jeżeli masa jest zbyt rzadka można dodać do niej 1 lub 2 łyżki bułki tartej.
3.   Foremkę do pieczenia wykładamy folią spożywczą tak, aby wystawała na zewnątrz i aby można nią było przykryć pasztet. Na spód formy wykładamy trochę masy z soczewicy, po środku układamy suszone śliwki i na to wykładamy pozostałą masę. Tak przygotowany pasztet owijamy szczelnie folią, wyjmujemy z formy i delikatnie przekładamy do naczynia do gotowania na parze i gotujemy około 20 minut.
4.  Żurawinę wkładamy do garnuszka i zalewamy gorącą wodą tak, aby cała była przykryta . dodajemy sok z połowy pomarańczy i sok z połowy cytryny, 2-3 łyżki czerwonego wina, szczyptę imbiru oraz trochę cynamonu i gotujemy około 10 minut. Po ugotowaniu żurawinę miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji (mniej lub bardziej rozdrobnionej).
5.    Gotowy pasztet podajemy z sosem żurawinowym.
Smacznego!





Komentarze