Sałatka z roszponki z wędzonym łososiem

Piątek, w ten dzień my mięsa nie jemy, a jeść się chce i jeszcze goście będą. To powstała taka oto sałateczka, w kilka chwil, pyszna i kolorowa. Idealna dla tych, co lubią kwaśne smaki, ponieważ sos, który nadaje sałatce charakteru, jest dość kwaśny.


Sałatka z roszponki z wędzonym łososiem
Składniki:
Sałatka:
1)      150 g łososia wędzonego na zimno
2)      ok. 120 g roszponki
3)      awokado
4)      puszka kukurydzy
5)      50 g pestek słonecznika
Sos:
1)      2 łyżki oliwy (ewentualnie oleju)
2)      1 łyżka octu jabłkowego
3)      sól, pieprz czarny
4)      łyżeczka cukru

Sposób przygotowania
1.   Łososia  i awokado kroimy w małe plasterki. Kukurydzę osączamy z zalewy.
2.    Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
3.  Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę (lub olej) i ocet jabłkowy, doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz cukrem.
4.   Na talerzu układamy roszponkę, na niej kawałki wędzonego łososia, plasterki awokado i posypujemy kukurydzą i prażonymi pestkami słonecznika. Taką sałatkę polewamy przygotowanym wcześniej sosem.

Smacznego!







Komentarze