Piątek, w ten dzień my mięsa nie jemy, a jeść się chce i jeszcze goście będą. To powstała taka oto sałateczka, w kilka chwil, pyszna i kolorowa. Idealna dla tych, co lubią kwaśne smaki, ponieważ sos, który nadaje sałatce charakteru, jest dość kwaśny.
Sałatka z roszponki z wędzonym łososiem
Składniki:
Sałatka:
1)
150 g łososia wędzonego na zimno
2)
ok. 120 g roszponki
3)
awokado
4)
puszka kukurydzy
5)
50 g pestek słonecznika
Sos:
1)
2 łyżki oliwy (ewentualnie oleju)
2)
1 łyżka octu jabłkowego
3)
sól, pieprz czarny
4)
łyżeczka cukru
Sposób przygotowania
1. Łososia i awokado kroimy w małe plasterki. Kukurydzę
osączamy z zalewy.
2. Pestki
słonecznika prażymy na suchej patelni.
3. Przygotowujemy
sos: mieszamy oliwę (lub olej) i ocet jabłkowy, doprawiamy solą i świeżo
mielonym czarnym pieprzem oraz cukrem.
4. Na
talerzu układamy roszponkę, na niej kawałki wędzonego łososia, plasterki
awokado i posypujemy kukurydzą i prażonymi pestkami słonecznika. Taką sałatkę
polewamy przygotowanym wcześniej sosem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz