To jedna z moich ulubionych zimowych sałatek, wygląda ładnie, a smakuje jeszcze lepiej ;) zielona rukola, słodkie kaki i słona szynka parmeńska połączone kwaskowatym sosem z octem balsamicznym. Wprost ją uwielbiam i mogłabym ją jeść codziennie. Zresztą nie tylko ja, bo gdy pojawia się na stole, to trzeba się spieszyć, żeby zdążyć choćby na małą porcyjkę :D I zdradzę Wam jeszcze mały sekrecik, gdy nie chce mi się mieszać sosu (bo w naszym domu najlepsze sosy robi Smakosz), wtedy polewam ją tylko octem balsamicznym i też jest ok.
Sałatka z rukoli z kaki i szynką parmeńską
Składniki:
Sałatka:
1)
ok. 100 g rukoli
2)
2 kaki
3)
kilka plastrów szynki parmeńskiej (ok. 100 g)
4)
4 łyżki słonecznika
5)
pół granatu
Sos:
1) 2 łyżki oleju
2)
1 łyżeczka octu winnego
3)
4 łyżki octu balsamicznego
4)
sól himalajska
5)
pieprz czarny świeżo mielony
Sposób przygotowania:
1. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
2. Przygotowujemy sos: Mieszamy olej, ocet winny oraz ocet balsamiczny aż składniki się połączą. Doprawiamy solą i świeżo
mielonym czarnym pieprzem.
3. Rukolę układamy na dużym płaskim talerzu. Na niej
układamy plasterki kaki, kawałki szynki parmeńskiej i posypujemy prażonymi
pestkami słonecznika oraz pestkami granatu. Tak przygotowaną sałatkę polewamy
przygotowanym wcześniej sosem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz