Tarta sernikowa z lemon curd

Gdy masz ochotę na coś słodkiego, na przykład kilka ciast, ale nie masz czasu albo jednak uznasz, że kilka to za dużo dla Twojej talii, to polecam tartę sernikową z lemon curd. Dietetyczna to ona nie jest, ale za jaka pyszna! :) Kruche ciasto wypełnione sernikowym nadzieniem i polane lemon curd, wspaniałości!!! Ja byłam zachwycona kombinacją tych smaków, a mój Smakosz, jako miłośnik cytryn, delektował się kremem na wierzchu. Lekkie, orzeźwiające ciasto, które pogodzi fanów tart, sernika i ciast owocowych.

Tarta sernikowa z lemon curd
Składniki:
Ciasto:
1)      180 g mąki
2)      70 g cukru
3)      120 g masła
4)      1 jajko
Masa serowa
1)      500 g twarogu
2)      100 g cukru
3)      budyń śmietankowy lub waniliowy
4)      1 jajko
5)      aromat cytrynowy
Lemon curd
1)      2 jajka
2)      2 żółtka
3)      2 cytryny (najlepiej BIO)
4)      80 g masła
5)      160 g cukru
Do dekoracji:
1)      tymianek cytrynowy
2)      małe bezy
Sposób przygotowania:
1. Mąkę siekamy z kawałkami zimnego masła, dodajemy cukier i jajko i wszystko szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą
2.  Twaróg mielimy, następnie dodajemy do niego cukier, budyń, jajko i kilka kropli aromatu cytrynowego i wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
3.   Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy, następnie przekładamy do formy do tarty, odcinamy wystające brzegi, spód nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy grochem lub fasolą. Tak przygotowany spód tarty wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 15 minut, po czym zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze z 10 minut. Gdy spód będzie już podpieczony wylewamy na niego masę serową i wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia.
4. Przygotowujemy lemon curd: cytryny myjemy, a następnie sparzamy. Ścieramy skórkę z cytryn, po czym wyciskamy z nich sok.
W garnuszku roztrzepujemy żółtka i jajka, a następnie dodajemy cukier i podgrzewamy na bardzo wolnym ogniu, cały czas mieszając. Po chwili dodajemy masło oraz sok i startą skórkę z cytryn i podgrzewamy dalej na bardzo wolnym ogniu cały czas mieszając aż do zgęstnienia kremu. Krem powinien mieć konsystencję budyniu.
5.  Wierzch masy serowej smarujemy przygotowanym lemon curd i dekorujemy świeżymi gałązkami tymianku cytrynowego i małymi bezami.

*lemon curd możemy przygotować gotując krem na parze, ja jednak nie miałam cierpliwości, bo nie chciał się dobrze zagrzać i cały czas był rzadki, dlatego w końcu postawiłam go bezpośrednio na gaz, wtedy ruszył
*niektórym mogą przeszkadzać wiórki skórki cytrynowej, wtedy można przelać krem przez sitko

Smacznego!





Komentarze