Gdy masz ochotę na coś słodkiego, na przykład kilka ciast, ale nie masz czasu albo jednak uznasz, że kilka to za dużo dla Twojej talii, to polecam tartę sernikową z lemon curd. Dietetyczna to ona nie jest, ale za jaka pyszna! :) Kruche ciasto wypełnione sernikowym nadzieniem i polane lemon curd, wspaniałości!!! Ja byłam zachwycona kombinacją tych smaków, a mój Smakosz, jako miłośnik cytryn, delektował się kremem na wierzchu. Lekkie, orzeźwiające ciasto, które pogodzi fanów tart, sernika i ciast owocowych.
Tarta sernikowa z lemon curd
Składniki:
Ciasto:
1)
180 g mąki
2)
70 g cukru
3)
120 g masła
4)
1 jajko
Masa serowa
1)
500 g twarogu
2)
100 g cukru
3)
budyń śmietankowy lub waniliowy
4)
1 jajko
5)
aromat cytrynowy
Lemon curd
1)
2 jajka
2)
2 żółtka
3)
2 cytryny (najlepiej BIO)
4)
80 g masła
5)
160 g cukru
Do dekoracji:
1)
tymianek cytrynowy
2)
małe bezy
Sposób przygotowania:
1. Mąkę
siekamy z kawałkami zimnego masła, dodajemy cukier i jajko i wszystko szybko
zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą
2. Twaróg
mielimy, następnie dodajemy do niego cukier, budyń, jajko i kilka kropli
aromatu cytrynowego i wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
3. Ciasto
wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy, następnie przekładamy do formy do tarty,
odcinamy wystające brzegi, spód nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią
aluminiową i obciążamy grochem lub fasolą. Tak przygotowany spód tarty
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około
15 minut, po czym zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze z 10 minut. Gdy spód
będzie już podpieczony wylewamy na niego masę serową i wstawiamy do piekarnika
i pieczemy około 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto i odstawiamy do
ostygnięcia.
4. Przygotowujemy
lemon curd: cytryny myjemy, a następnie sparzamy. Ścieramy skórkę z cytryn, po
czym wyciskamy z nich sok.
W garnuszku roztrzepujemy żółtka i jajka, a następnie dodajemy cukier i
podgrzewamy na bardzo wolnym ogniu, cały czas mieszając. Po chwili dodajemy
masło oraz sok i startą skórkę z cytryn i podgrzewamy dalej na bardzo wolnym
ogniu cały czas mieszając aż do zgęstnienia kremu. Krem powinien mieć konsystencję
budyniu.
5. Wierzch
masy serowej smarujemy przygotowanym lemon curd i dekorujemy świeżymi gałązkami
tymianku cytrynowego i małymi bezami.
*lemon curd możemy przygotować
gotując krem na parze, ja jednak nie miałam cierpliwości, bo nie chciał się
dobrze zagrzać i cały czas był rzadki, dlatego w końcu postawiłam go bezpośrednio
na gaz, wtedy ruszył
*niektórym mogą przeszkadzać wiórki skórki cytrynowej, wtedy można przelać krem przez sitko
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz