Tatar to tradycyjna przystawka na wielu rodzinnych imprezach. Pamiętam go z dzieciństwa, był zawsze, surowe okrągłe kuleczki z żółtkiem po środku, których rodzice nie pozwalali mi jeść. Jaka ja się czułam dorosła, gdy w końcu spróbowałam tego cudu! Spróbowałam i polubiłam. Mój Smakosz też ciągle czeka z utęsknieniem na tą przekąskę, więc co jakiś czas gości ona na naszym stole.
Ale póki co, to na dziewięć miesięcy rezygnujemy z surowego mięsa :D (ja z konieczności,a Smakosz w ramach solidarności, a co!)
Tatar wzbudza też niemałe kontrowersje. Są miłośnicy surowizny, ale są też tacy, którym widok surowego mięsa mrozi krew w żyłach. Wśród tych, którzy go uwielbiają też jest wiele zdań i opinii, a każdy jak niepodległości broni swojego sposobu przygotowania, jako tego jedynego prawidłowego.
Wersji tatara jest mnóstwo, każdy ma swój sposób, jedni wolą mięso mielone, inni siekane, jedni dodają żółtka, a inni nie, można też zaszaleć z dodatkami, czyli ogóreczki kiszone, konserwowe, grzybki marynowane, kapary... co kto lubi. Tym razem powstała w naszej kuchni wariacja na temat tatara, zamiast tradycyjnych ogórków kiszonych (tak, wiem, niektórzy dają konserwowe...) u nas było awokado z chili i kapary. Coś innego...
Ale póki co, to na dziewięć miesięcy rezygnujemy z surowego mięsa :D (ja z konieczności,a Smakosz w ramach solidarności, a co!)
Tatar wzbudza też niemałe kontrowersje. Są miłośnicy surowizny, ale są też tacy, którym widok surowego mięsa mrozi krew w żyłach. Wśród tych, którzy go uwielbiają też jest wiele zdań i opinii, a każdy jak niepodległości broni swojego sposobu przygotowania, jako tego jedynego prawidłowego.
Wersji tatara jest mnóstwo, każdy ma swój sposób, jedni wolą mięso mielone, inni siekane, jedni dodają żółtka, a inni nie, można też zaszaleć z dodatkami, czyli ogóreczki kiszone, konserwowe, grzybki marynowane, kapary... co kto lubi. Tym razem powstała w naszej kuchni wariacja na temat tatara, zamiast tradycyjnych ogórków kiszonych (tak, wiem, niektórzy dają konserwowe...) u nas było awokado z chili i kapary. Coś innego...
Tatar wołowy z awokado
Składniki:
1) 250
g mięsa wołowego (polędwica lub ligawa)
2) 2
żółtka
3) 2
łyżki kaparów
4) cebula
5) awokado
6) 1
papryczka chili
7) sól,
pieprz czarny świeżo mielony
8) 1
łyżeczka musztardy
9) sok
z połowy cytryny
10) kilka
kropli przyprawy uniwersalnej w płynie
11) olej
12) łyżka
oliwy
Sposób przygotowania:
1. Cebulkę
kroimy w drobną kosteczkę.
2. Mięso
mielimy dwukrotnie albo drobno siekamy (wedle uznania), dodajemy do niego żółtka,
sól, świeżo mielony pieprz czarny, łyżeczkę musztardy, kilka kropli przyprawy
uniwersalnej w płynie i olej i wszystko wyrabiamy. Nie podaję dokładnej ilości
oleju, ponieważ ja w trakcie wyrabiania dodaję stosownie do potrzeb, aż mięso
będzie miało gładką konsystencję i będzie odchodziło od ręki. Na koniec
dodajemy posiekaną cebulkę.
3. Awokado
obieramy, usuwamy pestkę, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
4. Papryczkę
chili kroimy w drobną kosteczkę.
5. Awokado
i papryczkę chili mieszamy, dodajemy łyżkę oliwy lub oleju, doprawiamy solą i
świeżo mielonym czarnym pieprzem.
6. Przystawkę
możemy uformować przy pomocy pierścienia do formowania potraw, najpierw wkładamy
do niego trochę awokado z papryczką, a następnie tatar wołowy.
· * Tatara możemy podawać z chrupiącymi grzankami
Komentarze
Prześlij komentarz