Niedługo Wielkanoc, więc już teraz można zacząć testowanie, tak, żeby na świątecznym stole pojawiło się coś naprawdę pysznego. Chociaż, przyznam szczerze, że ja nawet mimo wcześniejszego ułożenia świątecznego menu i wypróbowania jakichś przepisów i tak, na pięć minut przed Świętami zwykle wywracam wszystko do góry nogami i robię coś nowego, i coś niewypróbowanego. I w tym momencie mój Smakosz wykazuje totalny brak zrozumienia dla mojej chęci eksperymentowania ;) "no bo jak to?? przecież zakupy już zrobione; tamto było dobre; a w ogóle to nie próbowaliśmy jeszcze tego i nie wiadomo, czy się nada do jedzenia; takie nowe dla gości?!" i takie tam inne :D Koniec końców zwykle dodajemy do naszej kolekcji kolejne pyszne danie :D
Tym razem w ramach eksperymentowania wypróbowałam przepis na babkę cytrynową. To pyszne, wilgotne ciasto o intensywnie cytrynowym smaku i aromacie. Ta babka doskonale będzie pasowała zarówno na świąteczny stół, jak na każdą inną okazję.
Babka cytrynowa
Składniki:
1)
200 g mąki pszennej
2)
200 g cukru
3)
80 ml oleju
4)
4 jajka
5)
pół szklanki cukru pudru
6)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
7)
cytryna
Sposób przygotowania:
1. Cytrynę myjemy, a następnie sparzamy gorącą
wodą, po czym ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach. Następnie wyciskamy
sok z cytryny.
2. Do miski wsypujemy suche składniki, czyli mąkę,
proszek dopieczenia i cukier i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy mokre
składniki, czyli wodę i olej i mieszamy. Potem dodajemy żółtka i znowu
mieszamy. Na koniec dodajemy startą skórkę z cytryny i sok z cytryny i
mieszamy.
3. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną
pianę.
4. Do przygotowanego w misce ciasta dodajemy ubitą
pianę i delikatnie mieszamy.
5. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy do
pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temper auty 170 stopni i
pieczemy około 50 minut.
6. Po wystudzeniu babkę możemy udekorować lukrem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz