Babka cytrynowa

Niedługo Wielkanoc, więc już teraz można zacząć testowanie, tak, żeby na świątecznym stole pojawiło się coś naprawdę pysznego. Chociaż, przyznam szczerze, że ja nawet mimo wcześniejszego ułożenia świątecznego menu i wypróbowania jakichś przepisów i tak, na pięć minut przed Świętami zwykle wywracam wszystko do góry nogami i robię coś nowego, i coś niewypróbowanego. I w tym momencie mój Smakosz wykazuje totalny brak zrozumienia dla mojej chęci eksperymentowania ;) "no bo jak to?? przecież zakupy już zrobione; tamto było dobre; a w ogóle to nie próbowaliśmy jeszcze tego i nie wiadomo, czy się nada do jedzenia; takie nowe dla gości?!" i takie tam inne :D Koniec końców zwykle dodajemy do naszej kolekcji kolejne pyszne danie :D

Tym razem w ramach eksperymentowania wypróbowałam przepis na babkę cytrynową. To pyszne, wilgotne ciasto o intensywnie cytrynowym smaku i aromacie. Ta babka doskonale będzie pasowała zarówno na świąteczny stół, jak na każdą inną okazję.




Babka cytrynowa
Składniki:
1)      200 g mąki pszennej
2)      200 g cukru
3)      80 ml oleju
4)      4 jajka
5)      pół szklanki cukru pudru
6)      2 łyżeczki proszku do pieczenia
7)      cytryna
Sposób przygotowania:
1.  Cytrynę myjemy, a następnie sparzamy gorącą wodą, po czym ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach. Następnie wyciskamy sok z cytryny.
2.    Do miski wsypujemy suche składniki, czyli mąkę, proszek dopieczenia i cukier i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy mokre składniki, czyli wodę i olej i mieszamy. Potem dodajemy żółtka i znowu mieszamy. Na koniec dodajemy startą skórkę z cytryny i sok z cytryny i mieszamy.
3.    Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
4.  Do przygotowanego w misce ciasta dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy.
5.  Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temper auty 170 stopni i pieczemy około 50 minut.
6.    Po wystudzeniu babkę możemy udekorować lukrem.
Smacznego!





Komentarze