Domowy smalec ze śliwkami i żubrówką

No musiałam! Czasem tak już jest, że człowiek ma ochotę na kanapkę z domowym smalcem, szczyptą soli i kiszonym ogóreczkiem. Jakiś czas temu dostaliśmy przepis na rewelacyjny domowy smalec z dodatkiem śliwek i jabłek. Przepis czekał na odpowiedni czas. A skoro mamy czas przymusowego siedzenia w domu, to i przepis odpowiednio dojrzał i doczekał się realizacji. 
"Tylko napisz, że ja robiłem!", tak, to smalec w wykonaniu Smakosza :D tym razem to ja pomagałam, koncepcyjnie i w końcowej fazie przyprawiania :D 
Smalec jest przepyszny. Jedliśmy go łyżkami, nawet zanim jeszcze dobrze ostygł. Dla mnie dodatek suszonych śliwek to odkrycie. Nadają one bardzo ciekawego smaku i aromatu. 
Polecam :D




Smalec domowy
Składniki:
1)      500 g słoniny
2)      750 g wędzonego boczku
3)      3 cebule
4)      2 kwaskowe jabłka
5)      100 g suszonych śliwek
6)      10 ziaren jałowca
7)      50 ml żubrówki
8)      suszony tymianek
9)      suszony majeranek
10)   sól
11)   czarny pieprz świeżo mielony
12)   2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1.   Wędzony boczek i słoninę kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa (mogą być lekko zmrożone, wtedy będzie łatwiej je zmielić). Zmielone mięso przekładamy na głęboką patelnię lub do garnka i podgrzewamy na wolnym ogniu, tak aby tłuszcz się wytopił.
2.   Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na grubej tarce. Śliwki kroimy w paseczki.
3. Cebule kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnię do lekko wytopionego tłuszczu i podsmażamy aż będzie lekko podduszona. Następnie dodajemy starte jabłka, pokrojone śliwki, przyprawy (majeranek, tymianek, sól, świeżo mielony pieprz czarny i ziarna jałowca) oraz opcjonalnie przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy około 10 minut. Na koniec dodajemy żubrówkę, mieszamy i chwilę jeszcze podsmażamy.
4.    Smalec przelewamy do wybranego naczynia i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy smalec będzie stygł, mieszamy go co jakiś czas, tak aby wszystkie składniki nie opadły na dno. (Przed przełożeniem do innego naczynia można wyjąć ziarna jałowca).
Smacznego!






Komentarze