Kopytka, kluski albo leniwe, każdy jakąś nazwę dla nich ma. Nawet mój Niejadek, który w przedszkolu zjada praktycznie albo kaszę albo suche ziemniaki (nie daj, żeby ktoś nieopatrznie sypnął na nie koperek albo polał jakiś sos, bo wtedy to już w ogóle wróci do domu całkiem głodny). I tak, któregoś dnia mój Niejadek wrócił z przedszkola i na pytanie co było na obiad, odpowiedział:
"kopyta konia" :D
...czyli kopytka z sosem malinowym. A skoro mój Niejadek to zjadł, i to z dokładką!, to matka od razu postanowiła zrobić takie coś w domu. I zjadł :D
Kopytka w sosie malinowym
Składniki:
Kluski
1) 250
g ugotowanych ziemniaków
2) 200
g twarogu
3) budyń
śmietankowy
4) 1
jajko
5) 180
g mąki tortowej orkiszowej + trochę do podsypania
6) łyżeczka
cukru
Sos malinowy
1) 400
g malin
2) ok.
4 łyżek cukru
3) 2
łyżeczki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
1) 2
łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki
i twaróg mielimy. Dodajemy jajko, budyń śmietankowy, łyżeczkę cukru i mąkę i
wszystko szybko zagniatamy gładkie ciasto.
2. Na
stolnicy oprószonej mąką formujemy z ciasta długie wałeczki i kroimy je w
poprzek na kawałki (ok. 2 cm)
3. W
garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem 2 łyżek oleju i wrzucamy kopytka na wrzącą wodę. Gotujemy około 5-7 minut od wypłynięcia klusek na wierzch.
4. Maliny
wkładamy do garnka, dodajemy do nich cukier (w razie potrzeby możemy dodać
nieco więcej cukru- w zależności od upodobań) i zalewamy niewielką ilością wody
i zagotowujemy. Następnie, żeby zagęścić sos, dodajemy do nich mąkę rozrobioną
w niewielkiej ilości wody i szybko mieszamy.
5. Kluseczki
podajemy z sosem malinowym albo ze śmietaną z cukrem i cynamonem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz