Kopytka z sosem malinowym

Kopytka, kluski albo leniwe, każdy jakąś nazwę dla nich ma. Nawet mój Niejadek, który w przedszkolu zjada praktycznie albo kaszę albo suche ziemniaki (nie daj, żeby ktoś nieopatrznie sypnął na nie koperek albo polał jakiś sos, bo wtedy to już w ogóle wróci do domu całkiem głodny). I tak, któregoś dnia mój Niejadek wrócił z przedszkola i na pytanie co było na obiad, odpowiedział: 
"kopyta konia" :D 
...czyli kopytka z sosem malinowym. A skoro mój Niejadek to zjadł, i to z dokładką!, to matka od razu postanowiła zrobić takie coś w domu. I zjadł :D 


Kopytka w sosie malinowym
Składniki:
Kluski
1)      250 g ugotowanych ziemniaków
2)      200 g twarogu
3)      budyń śmietankowy
4)      1 jajko
5)      180 g mąki tortowej orkiszowej + trochę do podsypania
6)      łyżeczka cukru
Sos malinowy
1)      400 g malin
2)      ok. 4 łyżek cukru
3)      2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
1)      2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1.  Ziemniaki i twaróg mielimy. Dodajemy jajko, budyń śmietankowy, łyżeczkę cukru i mąkę i wszystko szybko zagniatamy gładkie ciasto.
2.   Na stolnicy oprószonej mąką formujemy z ciasta długie wałeczki i kroimy je w poprzek na kawałki (ok. 2 cm)
3.   W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem 2 łyżek oleju i wrzucamy kopytka na wrzącą wodę. Gotujemy około 5-7 minut od wypłynięcia klusek na wierzch.
4.   Maliny wkładamy do garnka, dodajemy do nich cukier (w razie potrzeby możemy dodać nieco więcej cukru- w zależności od upodobań) i zalewamy niewielką ilością wody i zagotowujemy. Następnie, żeby zagęścić sos, dodajemy do nich mąkę rozrobioną w niewielkiej ilości wody i szybko mieszamy.
5.  Kluseczki podajemy z sosem malinowym albo ze śmietaną z cukrem i cynamonem.
               
                Smacznego!








Komentarze