Już kiedyś pisałam, że placki to najdoskonalszy sposób przemycania różności dla mojego Niejadka. Tym razem przemyciłam banana i serek wiejski. Wcinali, aż miło było patrzeć. Niejadek chyba pierwszy raz w życiu poznał co to znaczy uczucie przejedzenia. Serio! To dziecko nigdy nie jest głodne i nigdy nie czuje potrzeby jedzenia, no chyba że czekolady ;) I uwierzcie, nie jest łatwo takiego nakarmić. A tu, ledwo dałam radę zdjęcie zrobić, bo mi spod obiektywu placki uciekały :D
Placki są bardzo puszyste i najlepiej smakują na ciepło. Polecam na śniadanie albo na podwieczorek czy kolację. Ich przygotowanie nie jest ani zbyt trudne ani zbyt pracochłonne, a efekt jest wspaniały.
Placki z serka wiejskiego z bananem i czekoladą
Składniki:
1)
serek wiejski
2)
banan
3)
2 jajka
4)
budyń śmietankowy
5)
łyżeczka proszku do pieczenia
6)
2 czubate łyżki mąki żytniej
7)
łyżka cukru waniliowego (opcjonalnie)
8)
kilka kostek czekolady gorzkiej
9)
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Banana i serek wiejski rozdrabniamy blenderem.
Dodajemy budyń śmietankowy, 2 żółtka, 2 czubate łyżki mąki żytniej, łyżeczkę
proszku do pieczenia i opcjonalnie łyżkę cukru waniliowego i wszystko mieszamy.
2. Z białek ubijamy pianę, dodajemy ją do masy i delikatnie mieszamy.
3. Na rozgrzanej nieprzywierającej patelni
wysmarowanej łyżką formujemy placki. W środek każdego placka wciskamy kostkę
czekolady (jeśli czekolada wystaje na zewnątrz przykrywamy ją ciastem). Placki
smażymy z dwóch stron aż będą rumiane.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz