Mój Niejadek jest wielkim fanem czekolady i pistacji. (Kto go nauczył jeść tą czekoladę to nie wiem....;) Na urodziny zażyczył sobie tort czekoladowy. I taki zrobiłam. Zastanawiałam się tylko czym przełamać tą słodycz czekolady, i to jeszcze czymś, co jest dla niego zjadliwe. Padło na pistacje. Rzeczywiście, krem pistacjowy (z dodatkiem tych solonych pistacji) bardzo fajnie komponuje się ze słodką resztą (bo cała reszta w tym torcie jest mocno czekoladowa i słodka).
Ostrzegam, tort słodki dla absolutnych fanów czekolady :)
Do tego moje dziecię dostało własnoręcznie zrobioną koparkę na torcie. (Gdybyście mieli wątpliwości, tak - to na górze tortu to jest koparka :D Nauka figurek w planach.... ;)
Tort czekoladowo-pistacjowy
Składniki:
Biszkopt:
1)
3 jajka
2)
75 g mąki pszennej
3)
25 g kakao
4)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5)
100 g cukru
6)
łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
Krem czekoladowy:
1)
30 g czekolady gorzkiej
2)
125 g czekolady mlecznej
3)
80 g mascarpone
4)
200 ml śmietany 36%
Krem pistacjowy:
1)
100g białej czekolady
2)
100g śmietanki 36%
3)
250g mascarpone
4)
100g pistacji solonych
Do obłożenia
1)
100 g czekolady gorzkiej
2)
100 g czekolady mlecznej
3)
200 g masła
4)
100 g śmietany 36%
Dodatkowo:
1)
dżem śliwkowy lub porzeczkowy
2)
250 ml przegotowanej wody
3)
sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt:
1) Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy
przez sitko.
2) Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na
sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, a następnie żółtka
i ubijamy do połączenia.
3) Do masy jajecznej dodajemy mąkę i delikatnie
mieszamy do połączenia składników. (możemy również wszystko wymieszać za pomocą
miksera ustawionego na najniższych obrotach, ale ostrożnie tylko tak, aby
składniki się połączyły).
4) Masę przelewamy do tortownicy o średnicy ok. 18 cm i
pieczemy około 20 – 30 minut w temperaturze 170 stopni.
2.
Krem czekoladowy:
1) Śmietankę podgrzewamy i dodajemy do niej
połamaną czekoladę, mieszamy aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do
ostygnięcia.
2) Miksujemy mascarpone ze śmietanką i czekoladą do
połączenia składników.
3. Krem pistacjowy:
1) Pistacje rozdrabniamy w moździerzu lub miksujemy
blenderem na drobniutkie kawałeczki.
2) Białą czekoladę łamiemy na kawałki.
3) Śmietankę lekko podgrzewamy, wrzucamy do niej
połamaną czekoladę i mieszamy aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do
ostygnięcia.
4) Mascarpone miksujemy z ostudzoną śmietanką i
czekoladą. Pod koniec miksowania dodajemy pokruszone pistacje i krótko (do
połączenia składników) miksujemy.
4. Składanie:
1) Wodę mieszamy z sokiem z cytryny
2) Wystudzony biszkopt przekrajamy w poprzek na
trzy blaty. Pierwszy blat delikatnie skrapiamy wodą z sokiem z cytryny i
smarujemy dżemem śliwkowym lub porzeczkowym, a następnie smarujemy kremem
czekoladowym. Następnie układamy drugi blat, który również nasączamy wodą
cytrynową, smarujemy dżemem i kremem pistacjowym. Na wierzchu układamy ostatni
blat, który również nasączamy wodą cytrynową. Tak przygotowany tort wstawiamy
do lodówki najlepiej na całą noc, aby dobrze się schłodził.
5. Tynk:
1) Przygotowujemy krem do obłożenia tortu. Najpierw
w garnuszku podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej czekoladę, a następnie odstawiamy
do ostygnięcia.
2) Masło ubijamy na puszystą masę, a następnie
partiami dodajemy ostudzoną śmietanę z czekoladą i miksujemy na najniższych
obrotach.
6. Schłodzony tort tynkujemy kremem czekoladowym
przy pomocy skrobki/packi do ciasta. Po położeniu każdej czekoladowej warstwy
warto wstawić tort do lodówki na kilka minut, tak aby na koniec uzyskać gładką
i równą powierzchnię po bokach i na wierzchu tortu. Na koniec dekorujemy w
wybrany sposób.
Komentarze
Prześlij komentarz