Czekoladowo pistacjowy tort Frania

Mój Niejadek jest wielkim fanem czekolady i pistacji. (Kto go nauczył jeść tą czekoladę to nie wiem....;) Na urodziny zażyczył sobie tort czekoladowy. I taki zrobiłam. Zastanawiałam się tylko czym przełamać tą słodycz czekolady, i to jeszcze czymś, co jest dla niego zjadliwe. Padło na pistacje. Rzeczywiście, krem pistacjowy (z dodatkiem tych solonych pistacji) bardzo fajnie komponuje się ze słodką resztą (bo cała reszta w tym torcie jest mocno czekoladowa i słodka).
Ostrzegam, tort słodki dla absolutnych fanów czekolady :)

Do tego moje dziecię dostało własnoręcznie zrobioną koparkę na torcie. (Gdybyście mieli wątpliwości, tak - to na górze tortu to jest koparka :D Nauka figurek w planach.... ;)


Tort czekoladowo-pistacjowy
Składniki:
Biszkopt:
1)      3 jajka
2)      75 g mąki pszennej
3)      25 g kakao
4)      1 łyżka mąki ziemniaczanej
5)      100 g cukru
6)      łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)

Krem czekoladowy:
1)      30 g czekolady gorzkiej
2)      125 g czekolady mlecznej
3)      80 g mascarpone
4)      200 ml śmietany 36%

Krem pistacjowy:
1)      100g białej czekolady
2)      100g śmietanki 36%
3)      250g mascarpone
4)      100g pistacji solonych

Do obłożenia
1)      100 g czekolady gorzkiej
2)      100 g czekolady mlecznej
3)      200 g masła
4)      100 g śmietany 36%

Dodatkowo:
1)      dżem śliwkowy lub porzeczkowy
2)      250 ml przegotowanej wody
3)      sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:
1.    Biszkopt:
1)    Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko.
2)  Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, a następnie żółtka i ubijamy do połączenia.
3) Do masy jajecznej dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia składników. (możemy również wszystko wymieszać za pomocą miksera ustawionego na najniższych obrotach, ale ostrożnie tylko tak, aby składniki się połączyły).
4)   Masę przelewamy do tortownicy o średnicy ok. 18 cm i pieczemy około 20 – 30 minut w temperaturze 170 stopni.

2.       Krem czekoladowy:
1)    Śmietankę podgrzewamy i dodajemy do niej połamaną czekoladę, mieszamy aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia.
2)     Miksujemy mascarpone ze śmietanką i czekoladą do połączenia składników.

3.     Krem pistacjowy:
1)  Pistacje rozdrabniamy w moździerzu lub miksujemy blenderem na drobniutkie kawałeczki.
2)    Białą czekoladę łamiemy na kawałki.
3) Śmietankę lekko podgrzewamy, wrzucamy do niej połamaną czekoladę i mieszamy aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia.
4) Mascarpone miksujemy z ostudzoną śmietanką i czekoladą. Pod koniec miksowania dodajemy pokruszone pistacje i krótko (do połączenia składników) miksujemy.

4.   Składanie:
1)   Wodę mieszamy z sokiem z cytryny
2)  Wystudzony biszkopt przekrajamy w poprzek na trzy blaty. Pierwszy blat delikatnie skrapiamy wodą z sokiem z cytryny i smarujemy dżemem śliwkowym lub porzeczkowym, a następnie smarujemy kremem czekoladowym. Następnie układamy drugi blat, który również nasączamy wodą cytrynową, smarujemy dżemem i kremem pistacjowym. Na wierzchu układamy ostatni blat, który również nasączamy wodą cytrynową. Tak przygotowany tort wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby dobrze się schłodził.

5.   Tynk:
1)   Przygotowujemy krem do obłożenia tortu. Najpierw w garnuszku podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej czekoladę, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
2)  Masło ubijamy na puszystą masę, a następnie partiami dodajemy ostudzoną śmietanę z czekoladą i miksujemy na najniższych obrotach.

6.   Schłodzony tort tynkujemy kremem czekoladowym przy pomocy skrobki/packi do ciasta. Po położeniu każdej czekoladowej warstwy warto wstawić tort do lodówki na kilka minut, tak aby na koniec uzyskać gładką i równą powierzchnię po bokach i na wierzchu tortu. Na koniec dekorujemy w wybrany sposób.

 * efekt ziemi na torcie można uzyskać po zblendowaniu suchego cista kakaowego (np. gdy biszkopt wyjdzie z "górką" możemy odciąć wierzch, odstawić do wysuszenia, a potem zmiksować blenderem na drobne okruszki)

Smacznego!

Komentarze