Przyszła wiosna i nawet burger zmienia dodatki i kolor na zielony :)
Mój Smakosz jest wielbicielem wszelkiego rodzaju burgerów, no to w czasie przymusowej narodowej kwarantanny dostał burgera w kolorze nadziei, nadziei na to, że jeszcze będzie lepiej, czego życzę i Wam i sobie.
Zielony burger
1)
pojedyncza pierś kurczaka
2)
4 awokado
3)
listki bazylii z dwóch pęczków (dwóch doniczek)
bazylii
4)
40 g sera grana padano (lub inny twardy ser)
5)
20-30 g orzechów laskowych
6)
2 ząbki czosnku
7)
pół małej cukinii
8)
oliwa
9)
świeżo mielony pieprz czarny
10)
sól
11)
bułka tarta
12)
jajko
13)
sok z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Pierś kurczaka kroimy w plastry. Każdy plaster
delikatnie rozbijamy, oprószamy solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Jajko
wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Każdy plaster obtaczamy w jajku i bułce
tartej, a następnie smażymy z dwóch stron na rumiany kolor.
2. Cukinię kroimy za pomocą obieraczki na długie
cienkie paski, oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem czarnym. Na rozgrzanej
patelni wysmarowanej oliwą podsmażamy paski cukinii wraz z przeciśniętym przez
praskę ząbkiem czosnku (około 2 minut).
3. Przygotowujemy pesto: orzechy laskowe prażymy na
suchej patelni. W wysokim naczyniu umieszczamy starty ser grana padano, listki
bazylii, prażone orzechy laskowe oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i ok.
80 ml oliwy i wszystko rozdrabniamy blenderem do uzyskania jednolitej masy, w
której będą jednak wyczuwalne drobne kawałeczki orzechów. Na koniec doprawiamy
solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. W razie potrzeby można dodać trochę
oliwy.
4. Awokado obieramy, kroimy na pół i skrapiamy
sokiem z cytryny. Na talerzyku ustawiamy jedną połówkę i wkładamy do niej odrobinę
pesto bazyliowego, następnie układamy na niej paski cukinii, kotleta z piersi
kurczaka, którego smarujemy pesto i przykrywamy drugą połówką awokado. Wierzch
awokado oprószamy świeżo mielonym pieprzem czarnym i dekorujemy natką
pietruszki. Opcjonalnie do burgera możemy
dodać również zielone listki rukoli.
Smacznego!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz