Zielony burger

Przyszła wiosna i nawet burger zmienia dodatki i kolor na zielony :)
Mój Smakosz jest wielbicielem wszelkiego rodzaju burgerów, no to w czasie przymusowej narodowej kwarantanny dostał burgera w kolorze nadziei, nadziei na to, że jeszcze będzie lepiej, czego życzę i Wam i sobie.



Zielony burger
1)      pojedyncza pierś kurczaka
2)      4 awokado
3)      listki bazylii z dwóch pęczków (dwóch doniczek) bazylii
4)      40 g sera grana padano (lub inny twardy ser)
5)      20-30 g orzechów laskowych
6)      2 ząbki czosnku
7)      pół małej cukinii
8)      oliwa
9)      świeżo mielony pieprz czarny
10)   sól
11)   bułka tarta
12)   jajko
13)   sok z cytryny

Sposób przygotowania:
1.   Pierś kurczaka kroimy w plastry. Każdy plaster delikatnie rozbijamy, oprószamy solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Każdy plaster obtaczamy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy z dwóch stron na rumiany kolor.
2.    Cukinię kroimy za pomocą obieraczki na długie cienkie paski, oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem czarnym. Na rozgrzanej patelni wysmarowanej oliwą podsmażamy paski cukinii wraz z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku (około 2 minut).
3. Przygotowujemy pesto: orzechy laskowe prażymy na suchej patelni. W wysokim naczyniu umieszczamy starty ser grana padano, listki bazylii, prażone orzechy laskowe oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i ok. 80 ml oliwy i wszystko rozdrabniamy blenderem do uzyskania jednolitej masy, w której będą jednak wyczuwalne drobne kawałeczki orzechów. Na koniec doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. W razie potrzeby można dodać trochę oliwy.
4.   Awokado obieramy, kroimy na pół i skrapiamy sokiem z cytryny. Na talerzyku ustawiamy jedną połówkę i wkładamy do niej odrobinę pesto bazyliowego, następnie układamy na niej paski cukinii, kotleta z piersi kurczaka, którego smarujemy pesto i przykrywamy drugą połówką awokado. Wierzch awokado oprószamy świeżo mielonym pieprzem czarnym i dekorujemy natką pietruszki. Opcjonalnie do burgera możemy dodać również zielone listki rukoli. 

Smacznego!






Komentarze