Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć białej kiełbasy. Jest ona doskonałym dodatkiem do żurku, ale oprócz tego można ją podać jako samodzielne danie. Mój Smakosz jakiś czas temu odkrył u swojej teściowej kiełbasę białą w piwie. Od tego czasu żadna inna być nie może, żadna pieczona, z kapustą, śliwkami czy innymi różnościami. Biała kiełbasa ma być w piwie i już! Zatem w tym roku też taka pojawi się na naszym świątecznym stole. Zapraszam po przepis :)
Biała kiełbasa w piwie
Składniki:
1) 500 g białej kiełbasy
2) 1 cebula
3) 100 g masła klarowanego
4) 300 ml piwa
5) majeranek
6) sól, pieprz
7) 1-2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i podsmażamy na maśle klarowanym. Gdy cebula już się zeszkli dodajemy białą kiełbasę, zalewamy ją piwem i gotujemy około 20-30 minut. Następnie sos doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec, aby zagęścić sos dodajemy mąkę rozrobioną w niewielkiej ilości wody.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz