Ciasteczka czekoladowe na białkach

Czekolada jest dobra na wszystko, a więc kolejny czekoladowy przepis na dobre i złe chwile. Pyszne czekoladowe ciasteczka, które powstały, bo znowu zostały mi dwa białka (bo przecież Smakosz zjadł na moich oczach tatara, pysznego surowego tatara!!!! ale nic to, ja za kilka miesięcy też zjem, a co!), poza tym moje dzieci lubią sypać mąkę w kuchni, więc oprócz kolorowych papierowych zwierzątek, tworzymy też ciasteczka.


Ciasteczka czekoladowe
Składniki:
1)      2 białka
2)      60 g masła
3)      150 g czekolady gorzkiej
4)      80 g cukru
5)      120 g mąki pszennej
6)      pół łyżeczki do pieczenia
7)      szczypta soli
8)      cukier puder
Sposób przygotowania:
1.    W garnuszku rozpuszczamy czekoladę i masło i odstawiamy do ostygnięcia.
2.    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
3.  Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy do niej rozpuszczoną czekoladę z masłem. Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na godzinę do zamrażarki.
4.   Ze schłodzonego ciasta formujemy wałek i tniemy go na mniejsze kawałeczki. Z każdego kawałka formujemy kulkę, spłaszczamy ją i układamy na blasze. Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 10-12 minut.
5.   Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka odstawiamy do ostygnięcia, a gdy będą już ostudzone posypujemy cukrem pudrem.

*do przygotowania tych ciasteczek można użyć też czekolady gorzkiej i mlecznej, tak aby łączna waga wynosiła około 150 g

Smacznego!







Komentarze