Ciasto czekoladowe na białkach z jabłkami i rodzynkami

Zostały mi dwa białka, a więc trochę słabo, żeby zrobić jajecznicę. Można bezy, ale zwyczajnie mi się nie chciało. Chciałam czegoś innego i jest, wilgotne, mocno czekoladowe ciasto z jabłkami i rodzynkami.
Przepis jest na małą porcję (forma o średnicy 16-18 cm), w sam raz na popołudniowy deser dla czterech osób (wliczamy dokładki, bo jest tak pyszne, że nie można poprzestać na jednym kawałku :)


Ciasto czekoladowe na białkach
Składniki:
Ciasto:
1)      2 białka
2)      szczypta soli
3)      50 g cukru
4)      30 ml oleju
5)      50 g mąki pszennej
6)      łyżeczka proszku do pieczenia
7)      25 g kakao
8)      1 jabłko
9)      garść rodzynek
Polewa:
1)      30 g czekolady mlecznej
2)      25 ml mleka
3)      1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:
1.    Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez sitko.
2.   Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
3.   Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy na przemian mąkę i olej i delikatnie mieszamy lub miksujemy na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy starte jabłko i rodzynki i delikatnie mieszamy.
4.  Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 16 lub 18 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 30 minut.
5. W międzyczasie możemy przygotować polewę: czekoladę rozpuszczamy, dodajemy do niej mleko i olej i mieszamy, po czym odstawiamy do ostygnięcia.
6. Gdy ciasto będzie już upieczone i wystudzone polewamy je polewą i dekorujemy np. wiórkami czekoladowymi.

Smacznego!













Komentarze