Zostały mi dwa białka, a więc trochę słabo, żeby zrobić jajecznicę. Można bezy, ale zwyczajnie mi się nie chciało. Chciałam czegoś innego i jest, wilgotne, mocno czekoladowe ciasto z jabłkami i rodzynkami.
Przepis jest na małą porcję (forma o średnicy 16-18 cm), w sam raz na popołudniowy deser dla czterech osób (wliczamy dokładki, bo jest tak pyszne, że nie można poprzestać na jednym kawałku :)
Ciasto czekoladowe na białkach
Składniki:
Ciasto:
1)
2 białka
2)
szczypta soli
3)
50 g cukru
4)
30 ml oleju
5)
50 g mąki pszennej
6)
łyżeczka proszku do pieczenia
7)
25 g kakao
8)
1 jabłko
9)
garść rodzynek
Polewa:
1)
30 g czekolady mlecznej
2)
25 ml mleka
3)
1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
1. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy
przez sitko.
2. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych
oczkach.
3. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną
pianę. Do ubitej piany dodajemy na przemian mąkę i olej i delikatnie mieszamy
lub miksujemy na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy starte jabłko i
rodzynki i delikatnie mieszamy.
4. Tak przygotowane ciasto przekładamy do
tortownicy o średnicy 16 lub 18 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do
temperatury 180 stopni i pieczemy około 30 minut.
5. W międzyczasie możemy przygotować polewę:
czekoladę rozpuszczamy, dodajemy do niej mleko i olej i mieszamy, po czym
odstawiamy do ostygnięcia.
6. Gdy ciasto będzie już upieczone i wystudzone
polewamy je polewą i dekorujemy np. wiórkami czekoladowymi.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz